Pancakes – inne naleśniki

Pancakes - naleśniki amerykańskiePancakes to amerykańskie naleśniki. My raczej powiedzielibyśmy o nich „placuszki”. Są małe i pulchne. Kochają je dzieci, studenci i… ja. To idealne, słodkie śniadanie. Amerykanie jedzą pancakesy z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem lub świeżymi owocami. Moje idealne połączenie to: bita śmietana, syrop klonowy i borówki/jagody – dla mnie im bardziej słodko, tym lepiej! Choć znane jest też połączenie z… bekonem.

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (1 szklanka + 2 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła (można zastąpić olejem)
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia

W miseczce ubijamy lekko widelcem jajka, dodajemy jogurt oraz wodę lub mleko. Dolewamy stopione (nie gorące!) masło. W drugim naczyniu mieszkamy dokładnie pozostałe składniki. Do suchych składników wlewamy składniki płynne i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Jeśli mamy dobrą, teflonową, nie przywierającą patelnię, pancakesy smażymy bez tłuszczu lub na jego bardzo małej ilości. Ja smaruję patelnię pędzelkiem umoczonym w roztopionym maśle lub oleju, ale tylko co dwie tury. Smażymy małe placuszki po ok. 4 na patelnię. Podczas smażenia lekko urosną. Przewracamy je na drugą stronę, gdy zaczną na nich pojawiać się bąbelki. Pancakes’y podajemy z miodem, dżemem, owocami, sosem owocowym, syropem klonowym, smażonymi jabłkami – co tylko lubimy i mamy pod ręką.

Pancakes - naleśniki amerykańskie

Pancakes - naleśniki amerykańskie

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Pancakes – inne naleśniki

  1. Annaka napisał/a:

    Ile jest tych nalesnikow z tego przepisu ?

  2. Ola napisał/a:

    Wyszły przepyszne 🙂 pulchniutkie 🙂

  3. chocolatestoptempting napisał/a:

    Ja też takie robiłam. Pyszne. Twoje jednak wyglądają na bardziej puszyste. 🙂

  4. Daria napisał/a:

    Moje ukochane placuszki. Ciepłe i pełnowartościowe śniadanie, szybki obiad, rozpustna kolacja… cóż więcej 😉 Je jedynie daję mąkę pół na pół z otrębami, żeby zdrowiej było.. 😉

  5. Jadzik napisał/a:

    Przepyszne, puszyste, delikatne smaku, bez posmaku proszku czy sody, co zdarzało się czuć robiąc pankajki z innych przepisów.

  6. sussana napisał/a:

    A pancakes nie robi się z mąki kukurydzianej? Może dlatego mi wychodzą dziwne w smaku bo z kukurydzianej robię 🙁 Spróbuje z mąki pszennej

  7. Mona napisał/a:

    Placuszki wyszły mi smaczne, ale trochę przypalone 🙁 Z wierzchu bardzo szybko się rumieniły, a środek był jeszcze surowy. Próbowałam je smażyć na mniejszym ogniu, z olejem i bez. Dodatkowo ciężko je było obracać na drugą stronę… Od czego to może zależeć?

    • Ogień musiał być za duży. Jeśli zaczynają się przypalać, warto nie tylko zmniejszyć ogień, ale też zdjąć na chwilę patelnię z ognia – inaczej nie zdąży stracić temperatury

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)