Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne

Owsiane batoniki z truskawkamiOwsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia, znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja.

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej

Batoniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem. W blenderze miksujemy na pył orzechy włoskie i migdały. Gdy będą zmielone, dodajemy jajko, masło, banana, miód i ponownie miksujemy. Miksturę łączymy łyżką z płatkami owsianymi. Odkładamy pół szklanki z przeznaczeniem na wierzch. Pozostałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy (możemy użyć prostokątnej blaszki 22×11 cm lub kwadratowej o długości od 20 do 22 cm). Na masę wykładamy truskawki. Odłożoną część masy rozsypujemy po wierzchu jak kruszonkę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 minut w 190°C. Studzimy na kratce. Owsiane batoniki można pokroić na kształt prostokątów lub kwadratów.

Owsiane batoniki z truskawkami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

36 Odpowiedzi na Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne

  1. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Chętnie zabrałabym ze sobą kilka takich batoników 🙂

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Wyglądają pysznie:)

  3. Ania napisał/a:

    mniam!:) kocham wszelkie batoniki fit, z truskawkami mi się podobają 😀

  4. Patyska napisał/a:

    Spoko wyglądają 🙂 A ja lubię owsiane różności 😉

  5. Michał napisał/a:

    coś mi się zdaje, że moja niechęć do owsianki jakby mniejsza się staje 🙂

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Będą doskonałe do pracy! Muszę zrobić 🙂

  7. Pati napisał/a:

    Jak widzę, że z truskawkami to od razu szerzej oczy otwieram…

  8. Marzena napisał/a:

    Mniam, wygląda bajecznie:-)

  9. kalinas napisał/a:

    jaki fajny, zdrowy i prosty przepis na przekąskę

  10. Salvador Dali napisał/a:

    te truskawki wewnątrz <3 ależ ci to wyszło!!!

  11. Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo fajny przepis!

  12. JustInka napisał/a:

    Wyglądają mega cudnie! Chętnie bym je schrupała 🙂 Chyba sobie takie przyrządzę!

  13. Łucja napisał/a:

    Pewnie że mam ochotę 🙂 chętnie zrobię i będę się zdrowo dosładzać !

  14. Sosna napisał/a:

    Idealny pomysł na zdrową i słodką przekąskę 🙂

  15. Ernest napisał/a:

    Bardzo ciekawy blog z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu 🙂
    Zapraszam też do mnie i pozdrawiam.
    http://www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

  16. Królowa Karo napisał/a:

    Chyba sobie takie zrobię, bo to fantastyczny pomysł na drugie śniadanie.

  17. napiecyku napisał/a:

    Pyszna, zdrowa przekąska….bardzo lubię : )

  18. wenus-lifestyle napisał/a:

    Na pewno sobie takie zrobię. Pyszności <3

  19. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam owsiane batoniki. A takie z truskawkami – to dopiero muszą być pycha 🙂

  20. Majana napisał/a:

    Natalio, bardzo smakowite batoniki 🙂 Pozdrówki

  21. iza napisał/a:

    świetny pomysł

  22. Ervisha napisał/a:

    Takiego batonika to bym schrupała ;D

  23. Kaś napisał/a:

    bardzo lubię takie domowe batoniki – solidny zastrzyk energii

  24. Ania napisał/a:

    Czy nie można by użyć zwykłych płatków owsianych ( nie błyskawicznych)?

    • Płatki błyskawiczne są rozdrobnione (mają zarówno grube kawałki, jak i bardzo drobne – jak mąka) – dlatego razem z mokrymi składnikami stworzą konsystencję ciasta na spód batonika. Jako że błyskawiczne są już wstępnie przetworzone, grube kawałki nie będą twarde. Można użyć zarówno zwykłych błyskawicznych jak i górskich błyskawicznych.

  25. Ania napisał/a:

    I jeszcze jedno pytanie – ile czasu można takie batoniki przechowywać w lodówce?

  26. Voyagedegustacje napisał/a:

    Pyszności!!!! do wykonania !!!!

  27. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniałe! Porywam kilka….;)

  28. pychotka napisał/a:

    A czym można zastąpić miód ?

  29. kinia napisał/a:

    Witam
    Pysznie wyglądają te batoniki:)
    na pewno zrobię:)

  30. nikt napisał/a:

    hm..masło? i to ma być zdrowe?:(

  31. Kamila napisał/a:

    Pysznie to wygląda! Czy mąkę kukurydzianą można czymś zastąpić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)