Parę dni temu (w dzień chleba) spontanicznie postanowiłam upiec jakieś proste pieczywo. Miałam ogromną ochotę na smak słodkiej cebulki (który uwielbiam w pieczywie) i w ten sposób powstało to orkiszowe cudo. To bardzo prosty chleb na drożdżach, nie wymagający zakwasu. Robi się go szybko i przyjemnie. Pachnie wspaniale, a wspomniana słodka cebulka nadaje mu specyficznego smaku. Porcja na małą keksówkę.
Składniki:
- 3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 3,5 g suchych drożdży (pół opakowania)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 szklanka ciepłej wody
- ziarna do posypania chleba (słonecznik, sezam, mak lub pestki dyni)
- rozmącone jajko lub łyżka mleka
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli przez co najmniej 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce mieszamy suche składniki – mąkę, sól i drożdże. Dodajemy do nich oliwę, miód i wodę. Wyrabiamy ciasto – najpierw mieszamy łyżką w jedną stronę do czasu połączenia się składników, a następnie wykładamy masę na blat oprószony mąką i zagniatamy przez ok. 5 minut (chleb pozostanie lekko lepki). Na końcu wgniatamy do chleba cebulę. Całość wkładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Zostawiamy ciasto na ok. 1,5 godziny. Gdy urośnie do krawędzi foremki smarujemy je rozmąconym jajkiem lub mlekiem i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200º C 40-50 minut.
Przepis na chleb podstawowy zaczerpnięty z bloga Eksperymentalnie.
nigdy nie robiłam sama chleba. Twój wygląda pysznie i ta cebulka!:)
własne pieczywo to coś wspaniałego, polecam!
Jaki ładny chlebek! Fajny pomysł z ta cebulką. A orkiszowe pieczywo lubię bardzo:)
Fajny pomysł na chlebek :}
narobiłaś mi ochoty na prawdziwy domowy chleb!
Pyszniutki 🙂
Dodatek cebulki w chlebie nadaje mu doskonałego smaku! Muszę taki zrobić!!!
Ja tez lubię chlebki z cebulką. Są wyjątkowe, mają ciekawy smak i aromat. Chętnie skuszę się więc na ten chlebuś pyszniutki 😀
oj warto się skusić, ja robię kolejny 😀
I love the photo with the recipe on it, really nice with the visual and written combined like that!
Thanks Cquek 🙂
Muszę taki chlebek koniecznie zrobić:)!
Bardzo apetycznie wyglada, też koniecznie zrobię ! Pozdrawiam 🙂
wstawiłam do piekarnika i mąż go wyjmie wczesną nocą albo późnym wieczorem :o)) chodził,węszył i nawet synka (razem ugniataliśmy ciasto) wysłał na zwiady..nigdy w życiu nie upiekłam żadnego chleba, ale ponieważ młodszy syn wprost przepada za cebula, i mąka orkiszowa, która zalegała od pół roku skłoniły mnie do działania. Już jestem szczęśliwa widząc jaki piękny,wysoki i pękaty!!!!!!! Pyszności, dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mogę zastąpić mąkę orkiszową żytnią,krupczatką lub pełnoziarnistą pszenną??
Pełnoziarnistą pszenną
Dziękuję bardzo za odpowiedź i te niesamowite przepisy 🙂
🙂 trzymam kciuki za chleb
Chlebek jest przepyszny! Banalnie prosty, ale rewelacyjny w smaku. Ja zrobiam z mąki z pełnego przemiału. Dziękuję za kolejny super przepis! Zazwyczaj robię bułeczki jogurtowe z Twojego przepisu, teraz chlebek naoewno często będzie u nas gościć 🙂 Natalio, możesz mi powiedzieć, jak przechowujesz pieczywo?
Nigdy w plastikowych torebkach czy folii 🙂 Najlepiej chleb owinąć w bawełnianą (oddychającą) ściereczkę i schować do chlebaka
Bardzo chciałam zrobić ten chleb, ale zatrzymałam się na etapie wyboru keksówki. Jakich rozmiarów powinna ona być?
Pozdrawiam