Omlet z boczniakami i czerwoną cebuląZdarza się, że gdy jesteśmy sami, nie mamy ochoty na gotowanie. Trzeba wymyślać, męczyć się…  a nikt tego nie doceni. Dziś chcę was przekonać, że warto czasem zrobić sobie małą przyjemność – tylko dla siebie. Przygotowanie tego aromatycznego śniadania zajmie nam niecałe 15 minut, a na pewno sprawi, że dzień zacznie się lepiej. Proponuję użyć boczniaków – łatwo dostępnych, polskich grzybów – ale równie dobrze możemy je zastąpić świeżymi i pachnącymi, brązowymi pieczarkami.

Składniki:

  • 3 roztrzepane jajka
  • łyżka mleka
  • kilka boczniaków
  • pół czerwonej cebuli
  • 5cm kawałek pora
  • pół łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego)
  • pół łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Cebulę i pora obieramy, a następnie kroimy w cienkie półtalarki. Boczniaki kroimy w paseczki. Rozgrzewamy łyżkę oleju na małej patelence i smażymy warzywa przez ok. 4-5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajka wraz z łyżką mleka (nie ma potrzeby ubijać – to szybka wersja). Solimy je i pieprzymy, a na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy jajka na patelnię z masłem, a na wierzchu układamy usmażone warzywa. Posypujemy całość tymiankiem i rozmarynem. Zostawiamy na patelni, aż  jajka się zetną. Potem zostaje nam tylko delikatnie zsunąć omlecik na talerz.

Można także od razu wlać jajka na patelnię z cebulą – uzyskamy podobny efekt smakowy, brudząc mniej naczyń – ale omlet będzie ciut mniej efektowny 😉

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!