Omlet z boczniakami i czerwoną cebulą

Omlet z boczniakami i czerwoną cebuląZdarza się, że gdy jesteśmy sami, nie mamy ochoty na gotowanie. Trzeba wymyślać, męczyć się…  a nikt tego nie doceni. Dziś chcę was przekonać, że warto czasem zrobić sobie małą przyjemność – tylko dla siebie. Przygotowanie tego aromatycznego śniadania zajmie nam niecałe 15 minut, a na pewno sprawi, że dzień zacznie się lepiej. Proponuję użyć boczniaków – łatwo dostępnych, polskich grzybów – ale równie dobrze możemy je zastąpić świeżymi i pachnącymi, brązowymi pieczarkami.

Składniki:

  • 3 roztrzepane jajka
  • łyżka mleka
  • kilka boczniaków
  • pół czerwonej cebuli
  • 5cm kawałek pora
  • pół łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego)
  • pół łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Cebulę i pora obieramy, a następnie kroimy w cienkie półtalarki. Boczniaki kroimy w paseczki. Rozgrzewamy łyżkę oleju na małej patelence i smażymy warzywa przez ok. 4-5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajka wraz z łyżką mleka (nie ma potrzeby ubijać – to szybka wersja). Solimy je i pieprzymy, a na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy jajka na patelnię z masłem, a na wierzchu układamy usmażone warzywa. Posypujemy całość tymiankiem i rozmarynem. Zostawiamy na patelni, aż  jajka się zetną. Potem zostaje nam tylko delikatnie zsunąć omlecik na talerz.

Można także od razu wlać jajka na patelnię z cebulą – uzyskamy podobny efekt smakowy, brudząc mniej naczyń – ale omlet będzie ciut mniej efektowny ;)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

11 Odpowiedzi na Omlet z boczniakami i czerwoną cebulą

  1. Magda napisał/a:

    omlet, ze brzuszek od razu pełny! :) super!

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Z takim śniadaniem dzień od razu zaczyna się milej! :)

  3. Samantha napisał/a:

    Szybkie śniadanie, a jakie pyszne, omlet z grzybami smakuje wyśmienicie !

  4. Patyska napisał/a:

    Ależ apetycznie wygląda… Czy jest jakiś emotikon na taką okoliczność? ;)

  5. Shiral napisał/a:

    Masz rację, dla samej siebie to już nie takie samo gotowanie. Jedzenie w samotności nie jest dla mnie niczym przyjemnym. Mimo to nie wątpię że Twój omlecik w takie samotni każdemu by posmakował. Wygląda bardzo apetycznie!

    • Natalia napisał/a:

      Dlatego czasem musimy sobie w tej samotności poprawić humor czymś kolorowym i smacznym! :)

  6. Aga napisał/a:

    Jest przepiękny i bardzo jesienny..
    U mnie jest opcja na taki śniadaniowy omlet w weekend jedynie, za nic nie wstanę 15 minut wcześniej w tygodniu:)

  7. Ann napisał/a:

    mniam! ja bym jeszcze szynkę dodała to wtedy już byłoby śniadanie idealne:D

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja tam nie zwracam uwagi dla kogo gotuję. Nawet jak gotuję dla samej siebie to ma być pysznie i po królewsku. O siebie przecież też trzeba dbać, troszczyć się i korzystać z życia :-D A omlet bym zrobiła pieczarkowy nie boczniakowy. Twój wygląda smakowicie :-D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)