Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę

Ogórki curry - ogórki kanapkoweOgórki curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy – za szybko znikają.

Ogórki w zalewie curry:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego (10%)
  • 2 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 mała, czerwona papryka
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna gorczycy

Ogórki myjemy i kroimy w podłużne plastry o grubości ok. 3-4 mm za pomocą ostrego noża – ważne, aby plastry były równej grubości. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na paseczki. Na dno każdego ze słoiczków (ich ilość będzie zależała od wielkości ogórków) wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy, po kilka ziaren pieprzu i po dwa ziarna ziela angielskiego. Układamy w środku plastry ogórków (jak najciaśniej) oraz dokładamy kilka paseczków papryki.

Przygotowujemy zalewę: W garnku zagotowujemy wodę, cukier, ocet, sól, curry, kurkumę oraz zgniecione dwa ząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego garnka wkładamy bawełnianą ścierkę na dno. Wstawiamy słoiki (nie powinny się dotykać) i zalewamy wrzątkiem (z czajnika) do 3/4 wysokości (wrzątku używamy tylko wtedy, gdy słoiki są nadal gorące). Włączamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy słoiki za pomocą szczypiec i zawijamy w ręcznik lub koc – powinny stygnąć całą noc. Tak przygotowane ogórki curry wytrzymają całą zimę.

Ogórki curry - ogórki kanapkowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę

  1. Kinga napisał/a:

    Nowy sposób na ogórki. Hmm, ciekawe jak smakują 🙂

  2. PaoOola napisał/a:

    Ogóreczki są pyszne. Chociaż te zwykłe już mi się znudziły. Czekam na te !

  3. Marzena napisał/a:

    Uwielbiam te ogórki. Super na kanapki i do sałatek 🙂

  4. marcelina napisał/a:

    Nie wiem czy u mnie utrzymały by się takie ogórki do zimy 🙂 Idealny dodatek do kanapki zdecydowanie 🙂

  5. Ewa napisał/a:

    Takie słoiczki mogłabym wystawiać jako dekoracje.

  6. Magda C. napisał/a:

    Najlepsze na zimę 🙂 Szkoda, że nie mam gdzie trzymać 🙁

  7. iza napisał/a:

    mam zapisany podobny przepis. Będę musiała zrobić bo nigdy takich nie jadłam

  8. Pati napisał/a:

    U mnie też zniknęłyby ekspresowo!

  9. Agata napisał/a:

    Ogórki według tego przepisu są genialne! Jutro robię kolejną porcję, bo znikają w tempie ekspresowym…nawet zimy nie doczekają 🙂

  10. Natalia napisał/a:

    Zrobione! Za kilka dni próbujemy – juz się nie mogę doczekać 🙂

  11. nie ostrowianka napisał/a:

    w takiej zalewie robię małe cebulki,a są pyszne.

  12. Halina napisał/a:

    Piękne 🙂

  13. Paula napisał/a:

    Sa boskie!! Robię je juz drugi sezon, ale w tym zabezpieczyłam również pare słoików na zimę bo w zeszłym nie doczekały 🙂

  14. Agata napisał/a:

    Pychotka :))))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)