Ananasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają za smakiem ananasa polecam odwracane ciasto z bananami.
Odwracane ciasto ananasowe:
- 1 puszka ananasów w plastrach
- 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 5 ekologicznych jajek
- 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel
- 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) wsypujemy pół szklanki cukru i dwie łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Lekko studzimy i odwracamy ciasto (jeśli wyrósł „czubek” należy go odciąć), aby ananasy znalazły się na górze wypieku. Delikatnie zdejmujemy papier. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Te ananasy na wierzchu fajnie wyglądają 🙂
Robiłam bananowe, było świetne, więc
Kurcze, dlaczego nie publikuje pełnego komentarza?
Jakie piękne! Muszę takie zrobić, wygląda genialnie 🙂
do odwróconego ciasta przymierzam się już jakiś czas, muszę wreszcie zrobić 🙂
Luuuuubię, mimo że nie przepadam za ananasem. 😉 Odwracane bananowe też robiłam i też lubię, chociaż klasyczne bananowe chyba najbardziej.
Kiedyś jadłam takie, ale nigdy sama nie robiłam. Pysznie wygląda 🙂
bardzo lubię takie odwrócone ciasta
Prezentuje się wspaniale i jak by było z ciepłych krajów.
Fajna odmiana „zwykłego” wypieku. Miłe dla oka 😉
Dla mnie fantastyczne!
Dziś zrobiłam to ciasto-jest bardzo smaczne i wygląda apetycznie! Uważam, że przepis jest świetny a proporcje dobrze dobrane. Ciasto smakuje jak jogurtowe. Pani Natalio-super!
Witam. Czy zamiast maki pszennej mozna uzyc orkiszowej lub pszennej zytniej?
Zamiast mąki pszennej można użyć jasnej orkiszowej (pełnoziarnista będzie za ciężka). Z żytnią ciasto się nie uda.