Obiadowa sałatka z kurczakiem a’la Cezar

Sałatka a'la CezarW gorące lato obiad jest zawsze problematyczny – nikomu nie chce się jeść. Na ratunek przychodzą obiadowe, konkretne sałatki. Najbardziej lubię tę z łososia oraz sałatkę a’la Cezar. Nie jest to typowa sałatka Cezara – nie ma w niej ani anchois, ani dressingu z surowego jajka. Jest prosta – ze składników, które dostaniemy w każdym sklepie. Pysznie czosnkowa, z chrupiącymi grzankami. Bardzo podchodzi pod moje osobiste gusta :)

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 spora sałata rzymska lub lodowa
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • papryka w proszku, kurkuma, czosnek granulowany
  • sól
  • pieczywo na grzanki (najlepiej bagietka lub duża bułka)
  • oliwa z oliwek lub masło
  • opcjonalnie: parmezan lub żółty ser do posypania

Zaczynamy od ugotowania jajek na pół-twardo (czyli białko ścięte, żółtko miękkie lub lekko płynne). W tym celu gotujemy je we wrzątku (ja solę wrzątek, aby jajka nie popękały) przez ok. 7-8 minut. Przygotowujemy grzanki. Można to zrobić na patelni lub w piekarniku. Pokrojoną bagietkę (w talarki lub kostkę) smarujemy oliwą lub masłem, posypujemy granulowanym czosnkiem i smażymy na patelni do zarumienia lub pieczemy przez 5-7 minut w gorącym piekarniku. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki o długości ok. 3-4 cm lub małą kosteczkę. Solimy, posypujemy papryką, kurkumą i granulowanym czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 3 minuty i odstawiamy. Sałatę obieramy z wierzchnich liści. Środek kroimy lub rwiemy na małe części. Następnie kroimy w kostkę pomidora i ogórka. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy łyżkę soku z cytryny i wyciskamy ząbek czosnku – ponownie mieszamy. Połowę sosu wlewamy do warzyw i mieszamy je rękami.  Sałatkę rozkładamy na talerze (można podawać np. na liściu sałaty). Posypujemy usmażonym kurczakiem. Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i ozdabiamy sałatkę. Na wierzchu możemy porobić kleksy z pozostałego sosu. Jeśli mamy ochotę posypujemy sałatkę tartym parmezanem lub żółtym serem (ja wolę bez ;) ). Obowiązkowo podajemy z grzankami.

Sałatka a'la Cezar


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Obiadowa sałatka z kurczakiem a’la Cezar

  1. Dzikowiec napisał/a:

    I moje osobiste gusta byłyby w siódmym niebie! Uwielbiam taką sałatkę!

  2. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Coś mi się wydaje, że ta sałatka podchodzi i pod moje gusta. Lekka i pyszna :-)

  3. Tomek gotuje napisał/a:

    I moje, i moje :) Grzaneczki i jajeczko wyglądają bosko :)

  4. Patyska napisał/a:

    Ideał. I nie tylko na upały :)

  5. Samantha napisał/a:

    Pyszna ! Znakomicie wygląda ;)

  6. Whisper napisał/a:

    To jedna z moich ulubionych sałatek, spokojnie można nią zagryźć głód w tzw międzyczasie, albo wykorzystać jako posiłek. Pyszna :)

  7. Mariola napisał/a:

    To jedna z najlepszych sałatek ;ja jeszcze dodaję suszone pomidory z Lidla bo akurat tamte mi smakują i oczywiście posypuję grzankami.

  8. M. napisał/a:

    Witam,oto moja sałatka z Pani przepisu :)

    Przepyyyszna ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)