Nigellowe udkaDelikatne, soczyste mięso kurczaka i chrupiąca panierka. Jak to uzyskać? Otóż tajemnica tkwi w mleku. Udka leżakują w nim całą noc, a następnie są w nim gotowane. Dziwne, prawda? To jednak sprawia, że udka kruszeją i są niezwykle delikatne. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli – niech KFC się schowa. W bajecznie prosty sposób możemy mieć fajny obiad z prostych i niedrogich składników. Autorką przepisu jest moja kulinarna bogini – Nigella Lawson, dlatego u mnie w rodzinie przyjęło się, że te chrupiące pałki kurczaka to „Nigellowe Udka”. Ale Wy przecież możecie je nazwać jak chcecie 🙂

Chrupiące pałki kurczaka – Nigellowe udka:

  • pałki z kurczaka (ok. 2-4 sztuk na osobę)
  • mleko
  • sól
  • jajko do panierowania
  • ok. 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub chili) w proszku
  • olej do smażenia

Zaczynamy dzień wcześniej, ale bez obawy, nie napracujemy się. Szukamy garnka w którym zmieszczą się wszystkie udka. Zalewamy je mlekiem tak, aby udka były nim w całości pokryte (jeśli kurczak ma być soczysty nie zdejmujemy skóry) i wstawiamy garnek na noc do lodówki. Prawda, że proste? 🙂 Na drugi dzień garnek stawiamy na ogniu, wsypujemy do mleka łyżkę soli i gotujemy ok. 15-20 minut, aż mięso stanie się miękkie. I tutaj muszę o czymś uprzedzić. Na mleku będzie robił się kożuch i ogólnie całość nie będzie wyglądała apetycznie. Nie zrażajcie się, tak ma być. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka na talerz do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy panierkę. Mąkę mieszamy z 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne oraz łyżeczką soli. Warto wiedzieć, że pieprz kajeński przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. W drugim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajko. Panierujemy kurczaki najpierw w mące, potem w jajku, a następnie znów w mące. Jeśli nam się uda czynność można powtórzyć. Gdy już wszystkie będą gotowe do smażenia rozgrzewamy na głębokiej patelni olej – do ok. 180°C. Tłuszczu musi być tyle, aby pałki były w nim zanurzone co najmniej w połowie. Pamiętajmy, aby olej był bardzo gorący zanim wrzucimy udka – im gorętszy tłuszcz, tym potrawa mniej go chłonie. Smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż kurczaki będą ciemno złote. Chrupiące pałki z kurczaka super smakują z sałatką Colesław.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!