Przepisy: Kawy i czekolady do picia

  • Kremowa kawa z awokado – przysmak z Indonezji

    Dodano w pt, 28/04/2017 - 12:10

    Kremowa kawa z awokadoKremowa kawa z awokado to napój o zupełnie wyjątkowym smaku. Słodka, o cudownej konsystencji – dająca mnóstwo energii (u mnie, zamiast kofeiny, dodatkowej mocy dodaje inulina z kawy zbożowej Inka z błonnikiem). Pomysł łączenia kawy ze zdrowym awokado i gęstym mlekiem skondensowanym pochodzi z Indonezji (nazywa się Es Alpukat). Koktajl ten jest tam bardzo popularny. Nic dziwnego – jest przepyszny! A do tego zdrowy i bardzo prosty do przygotowania. Trend ten powoli przychodzi do Europy. Taką kawę najlepiej wypić na drugie śniadanie –[…]

  • Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika

    Dodano w czw, 22/12/2016 - 12:01

    Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernikaPierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Taka kawa nie tylko jest rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na[…]

  • Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

    Dodano w pon, 28/11/2016 - 2:43

    Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosemRozgrzewająca mocha z prażonym kokosem to deserowy napój idealny na chłodne dni. Taka kawa kokosowa ma wszystkie zalety gorącej czekolady, zdrowego napoju i wyśmienitego, bezcukrowego deseru. No i ten prażony kokos! Dodatek kawy zbożowej Inka nadaje napojowi głębszego smaku i przemyca nam nieco zbóż. Chwila zimowej przyjemności dla każdego. Jeśli kochacie smak Inki, gorzkiej czekolady i aromatycznego kokosa, to jest to coś dla Was. Gotowa kawa świetnie przechowuje się w lodówce – potem wystarczy ją podgrzać. Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem: 1[…]

  • Jesienna kawa z karmelem jabłkowym

    Dodano w pt, 14/10/2016 - 10:48

    Kawa z karmelem jabłkowymKawa z karmelem jabłkowym to rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory. W deszczowy dzień, przy dobrej książce odgania wszystkie jesienne smutki. Jest też idealna do wypicia z kimś bliskim – prezentuje się bardzo apetycznie, a gdy karmel przygotujemy sobie wcześniej – zrobimy ją błyskawicznie. Do jej wykonania użyłam klasycznej kawy zbożowej Inka – dzięki temu można ją pić nawet późniejszą porą. Sam karmel jabłkowy powstaje na bazie naturalnego soku jabłkowego – ważne, aby sok był tłoczony (a nie z koncentratu) i miał naturalnie[…]

  • Koktajl jeżynowo-kawowy

    Dodano w śr, 21/09/2016 - 12:01

    Koktajl jeżynowo-kawowyKoktajl jeżynowo-kawowy to wspaniałe, pobudzające smoothie na pełne energii rozpoczęcie dnia. Lato powoli się kończy, a wraz z nim świeże owoce. Na szczęście rozpieszczają nas jeszcze ciepłe dni, w które warto zafundować sobie odżywcze, owocowe, lekkie śniadanie. Ja wybrałam pełne antyoksydantów polskie jeżyny. Całość smakuje po prostu pysznie! Dzięki zbożowej Ince smoothie ma delikatnie kawowy smak, a więc poranna kawa nie będzie już nam potrzebna. Dodatkową porcję zdrowia zapewnią jagody goji i nasiona chia. Jako że użyliśmy kawy zbożowej, koktajl możemy serwować[…]

  • Czekoladowa owsianka do picia

    Dodano w pt, 02/05/2014 - 12:01

    Czekoladowa owsianka do picia - owsiane smoothieCzekoladowa owsianka do picia (czy jak wolicie – owsiane smoothie) to świetny pomysł dla zabieganych lub dla tych, którzy uważają, że owsianka jest nudna. Ten koktajl stanowi pełnowartościowe i syte śniadanie, a do tego jest bardzo smaczny i niskokaloryczny. Na pewno przekona do owsianki także najmłodszych. Dzięki zmrożeniu banana owsianka świetnie chłodzi – bez potrzeby dodawania kostek lodu. Użyłam do niej wegańskiego mleka migdałowego, ale jest dość drogie, więc śmiało można użyć zwykłego. Teraz planuję mieć zawsze kilka zamrożonych bananów w zapasie[…]

  • Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)

    Dodano w pon, 30/09/2013 - 12:01

    Dyniowe latteDyniowa latte to od lat jesienno-zimowy hit popularnej sieci kawiarni Starbucks. Jakiś czas temu postanowiłam przyrządzić podobny rodzaj kawy w domu. Choć dynia wydaje się być mało kawowym dodatkiem zapewniam, że kawa z dyniowym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Polecam szczególnie dla osób lubiących mleczne kawy korzenne (oczywiście jeśli wolicie kawy bezmleczne nie ma problemu, aby przygotować dyniowe espresso ;)). Syrop dyniowy: 4 łyżki puree z dyni* 3 laski cynamonu (lub płaska łyżeczka mielonego) 5-6 goździków 2 łyżki cukru[…]

Strona 1 z 212