Naleśniki najczęściej jem na słodko, ale lubię też czasem przyrządzić je na wytrawnie. Takim wytrawnym klasykiem są naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać, to często kończy się opowieścią o tym, co mają na obiad i czym to będą przyprawiać 😉
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła lub oleju
- ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
Farsz:
- 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą)
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć)
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach
- sól, pieprz
Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok. 1/3 do 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze).
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia.
Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak. Powinien on zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Po tym czasie wyciskamy do niego cztery ząbki czosnku oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Ricottę rozcieramy ze śmietaną kremówką i tartym parmezanem. Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz przesmażony szpinak. Solidnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chili i gałkę. Mieszamy i próbujemy czy farsz trzeba doprawić ponownie.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem: Na dnie naczynia rozsmarowujemy trochę beszamelu. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy do czasu, aż beszamel zacznie zmieniać kolor na złoty (ok. 20 minut).
Mmm, absolutnie uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, ale mistrzem w ich robieniu jest mój P. 🙂 Ja doprawiam i robię farsz, on doprawia i robi naleśniki i mamy szybki, pyszny obiad który mogłabym jeść codziennie. 😉
ja z kolei najczęściej jem wytrawne naleśniki 🙂 pycha:)
Pyszne takie naleśniki 🙂 zjadłabym z przyjemnością!
Dla mnie fantastyczne!
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Fajny pomysł na piątkowy obiad 🙂
Bardzo, bardzo lubię taki naleśniki. Dzisiaj ich nie mam, więc chętnie jednym się poczęstuję 🙂
Składniki na farsz bardzo zachęcają, do tego lubię naleśniki zapiekane 🙂 Ja mam w planie zielone naleśniki, ciekawe co z tego wyjdzie 🙂
Aż ślinka cieknie :))))
I bez chili byłyby pyszne, jak wszystko, co upichcisz 🙂
Połączenie doskonałe:) Chętnie bym takiego naleśniczka zjadła.
Pyszne połaczenie z sosem beszamelowym i wspaniałe sniadanie 🙂
Ja zawsze daję fetę, ale chyba spróbuję i z ricottą.
Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią 🙂 Pyszne nadzienie!
z ogromną chęcią zjadłabym takie pyszne naleśniki : )
Pyszne nalesniczki.
sam farsz genialny ,a pod beszamelem to już normalnie poezja !
Uwielbiam takie naleśniki, a zapieczone pod beszamelem to super pomysł. 🙂
chociaż nie przepadam za szpinakiem to u Ciebie tak pięknie wyglądają że chętnie bym zjadła
Pyszności! Bardzo dawno nie jadłam naleśników, a te mają w sobie tyle dobrych smaków na raz 😉
szpinak i naleśniki – super połączenie, zresztą ja uwielbiam wszystkie naleśniki, nadzienie dowolne 🙂
pyszne!
ze szpinakiem to moja ulubiona wersja wytrawnych naleśników, pycha!
Szpinak i naleśniki to zgrany duet 🙂
Piękne naleśniczki! Uwielbiam takie ze szpinakiem i do tego sosik pomidorowy 🙂
Super pomysł. Taaaaaaaki apetyczny 🙂
Mniam! Takie naleśniki to prawdziwy rarytas 🙂
Coś pysznego! mniam, mniam 😀
Do mnie coraz bardziej przemawiają naleśniki na wytrawnie, a takie ze szpinakiem to moje smaki 🙂
Bardzo lubię taką wersję wytrawną, choć ja zamiast ricotty fetę daję
Ale bym takie zjadła! 🙂
Ile mniej więcej wychodzi naleśników z tego przepisu ?
To zależy od wielkości patelni i grubości z jaką będziemy smażyć, ale powinno wyjść ok. 7-9
A to od chlopa ten szpinak juz nie moze byc?
haha, może! oby był młodziutki 🙂 „szpinak baby” to nazwa handlowa młodego, małego szpinaku 🙂
Czy można użyć mrożonego szpinaku ?
Można – mi bardziej odpowiada ten mrożony w liściach niż rozdrobniony, ale nada się każdy
Bardzo smaczne naleśniki 🙂 Dzięki za pyszny obiad!