Najprostszy placek z malinami

Najprostszy placek malinowyNiektórzy twierdzą, że nie umieją piec ciast, że nic im się nigdy nie udaje. Bardzo łatwo zrazić się, gdy na początku kulinarnej drogi trafi się na nieudany lub zbyt trudny przepis. Jako pierwsze ciasto zawsze polecam ciasto jogurtowe – bez użycia miksera, zawsze smaczne. Dziś placek, który także jest niezwykle prosty i który mogę śmiało polecić osobom na codzień „niepiekącym”. Placek z malinami to ciasto proste, tanie i idealnie pasujące do herbaty. Każdy sobie z nim poradzi! Szczególnie na etapie jedzenia! ;)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu waniliowego (można pominąć)
  • maliny
  • cukier puder – do dekoracji (można pominąć)

Piekarnik nastawiamy na 170ºC (lub 160º z termoobiegiem). Rozbijamy jajka do miski i za pomocą miksera miksujemy przez co najmniej minutę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy ok. 3 minut, aż powstanie pulchna masa. Wlewamy olej i aromat waniliowy, mieszamy chwilę. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do masy. Miksujemy znów ok. 3 minut – składniki muszą się bardzo dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy od 22 do max. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy ok. 50 minut. Kroimy dopiero po przestudzeniu. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Najprostszy placek malinowy


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Najprostszy placek z malinami

  1. KucharzyTrzech napisał/a:

    Uwielbiam takie ciasta. Proste i pyszne!!!!

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Wspaniałe ciasto! I jak urosłoooo!

  3. Elexis napisał/a:

    Pięknie urosło, uwielbiam takie biszkoptowe ciasta z owocami:) Ja robię trochę inne proporcje, ale przypuszczam, że smakuje podobnie:))Boskie!

  4. Samantha napisał/a:

    To prawda jogurtowe ciasta z owocami raczej należą do prostych i smacznych. Twoim się zachwyciłam, piękne i wygląda bardzo mięciutko i przepysznie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    • Natalia napisał/a:

      To akurat jest biszkoptowe, do jogurtowego dałam tylko odnośnik – choć można uzyskać z nim podobny efekt :)

  5. cukier puder napisał/a:

    hmm no ja mam zawsze problem z owocami czy robię biszkopt czy inne ciasto owoce zawsze opadaja mi na dno;/ a tu widzę,że maliny się trzymają na górze ..jakis sprawdzony sposób jak to uzyskac? jakas rada?

    • Natalia napisał/a:

      Ciasto z tego przepisu jest dość gęste, dlatego maliny i inne lekkie owoce nie opadną na dno. Ale jeśli masz inny przepis na placek owocowy rada jest prosta – owoce należy dokładnie obtoczyć w mące :) Pozdrawiam!

  6. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Fajny przepis bo jest prosty i tani. Podoba mi się i chętnie bym zjadła kawałek. Taki duuuuuży kawałek:-)

  7. iza napisał/a:

    wspaniale wygląda ;) ))

  8. Majana napisał/a:

    Wspaniałe! Chce mi się jakiegoś wypieku z malinami,ale jeszcze nie wiem jakiego ;-)

  9. Pastelle napisał/a:

    Mniam :) Wygląda przepięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

  10. wulkan-smakuw napisał/a:

    Jak pięknie wyrośnięty ten placuszek

  11. veggy and hunter napisał/a:

    Wygląda jak puszek :) pewnie kusiłoby mnie by dorzucić więcej owoców ale wtedy mogłoby nie wyrosnąć takie ładne. Faktycznie bardzo prosty przepis, może być takim „awaryjnym” :)

  12. karmel-itka napisał/a:

    wyrosło genialnie! jakie wysokie, cudnie lekkie i puszyste.
    ach, pyszne.

  13. Ania napisał/a:

    Dziś upiekłam. Nie miałam malin, więc dodałam śliwki. Wcale nie opadły. Ciasto wyszło przepyszne :-) Akurat miałam dziś gości i całe ciasto w oka mgnieniu zniknęło ;-) polecam

    • Natalia napisał/a:

      To ciasto można piec praktycznie ze wszystkimi owocami :) Cieszę się Aniu, że to już Twój kolejny wypiek z bloga :)

  14. Klaudia napisał/a:

    Jakich malin mam użyć? Mam maliny w słoiku od Babci mogą takie być czy może inne Pani poleca?

    • Natalia napisał/a:

      Ja używałam świeżych. Jeśli używamy mrożonych lub ze słoika warto odsączyć je na sitku z nadmiaru wody i jeśli się da, delikatnie obtoczyć w mące, by nie opadły na dno.

  15. Basia napisał/a:

    Ciasto szybkie do zrobienia i przepyszne:)

  16. Ewa napisał/a:

    Zrobiłam. Pyszne!!!!! I nawet takie samo jak na zdjęciu co się rzadko zdarza.

  17. Dorota napisał/a:

    Jezyny tez moga byc? Nie beda sie gryzly z malinami? Jestem początkująca w kuchni, wiec prosze wybaczyc glupie pytanie ;)

  18. Jola napisał/a:

    Upiekłam… zakalca :) . Może następnym razem się uda.

  19. Anula napisał/a:

    pychotka dzisiaj upiekłam :)

  20. Kasia napisał/a:

    Świetny prosty placek, szybki i smaczny. Zrobiłam odrazu wersje z gorzkim kakałem.
    Odjełam 2 łyżki mąki dodałam 2 łyżki kakała gorzkiego , przepyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)