Najlepsze Rafaello

Najlepsze RafaelloKto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fanów kokosowych wrażeń, to ciasto Rafaello na pewno przypadnie Wam do gustu. Powstało mnóstwo wersji tego placka, ale ta moim skromnym zdaniem bije wszystkie. Może to przez spory dodatek alkoholu? :) Bez wątpienia to jedno z moich ulubionych ciast. Jest przy nim trochę pracy – jednak warto, placki możemy upiec np. dzień wcześniej. Podaję przepis na dużą blachę, bo Rafaello ma tendencję do szybkiego znikania.

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Możemy z tego upiec 1 biszkopt i przekroić go na pół (co jest ciężkie, ze względu na wielkość ciasta) lub upiec po prostu dwa. Pieczemy w 170ºC – 20 – 30 minut.

Kokos:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, które należy delikatnie wmieszać. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180ºC.

Masa I:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino w proszku (np. Mokate)

Żółtka i mąkę dobrze należy dobrze zmiksować z cukrem i wlać do gotującego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy, dodając przestudzony budyń oraz proszek od kawy cappuccino.

Masa II:

  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietany „Śnieżki”
  • 1 szklanka adwokatu lub likieru jajecznego
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów – skruszonych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 biała czekolada
  • 3 łyżki słodkiego mleka
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
  • + wiórki do posypania

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką, dodajemy adwokat lub likier, skruszone jak najdrobniej biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Ciasto: Jeśli upiekliśmy jeden biszkopt przekrajamy go na pół. Na pierwszy biszkopt nakładamy połowę masy I. Kładziemy na to placek kokosowy i przykrywamy resztą masy I. Kładziemy drugi biszkopt, który smarujemy całą masą II. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto schłodziło się.

Oryginalny przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, natomiast modyfikacji dokonała Pani Ania :-)

Jeśli przeraża Was ilość pracy, możecie zdecydować się na prostszą wersję Rafaello – bez pieczenia.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

17 Odpowiedzi na Najlepsze Rafaello

  1. Marta @ śniadania napisał/a:

    Uwielbiam rafaello! To ciasto idealne dla mnie :)

  2. mojetworyprzetwory napisał/a:

    Musi być pyszne! Przepis troszkę długi i wydaje się czasochłonne, ale z listy składników widać, że warto;) i z 13 jaj, wow, nieźle;)

  3. aga-aa napisał/a:

    lubię wszystko co z kokosem, więc i pralinki i takie ciasto zapewne :)

  4. Pingback: Rafaello – ciasto bez pieczenia | Poezja smaku

  5. ela napisał/a:

    przepis wyglada swietnie tylko nie jestem pewna co do SLODKIEGO MLEKA -o jakie mleko Ci chodzi?

    • Natalia napisał/a:

      Witam, stwierdzenie pochodzi z książki siostry Anastazji. Potocznie słodkie mleko to to najtłustsze – 3,2%

  6. layla napisał/a:

    Właśnie zrobiłam placek teraz czeka w lodówce;) w miare łatwy. A masa II mmmm…. pycha! Nie moge sie doczekać. Polecam

  7. kama napisał/a:

    Czy podłużne biszkopty to takie jak do tiramisu?
    Prosze też doradzic czy na okrągłe ciasto ( ok 20cm ) wystarczy połowa składników z przepisu? Chciałabym żeby wyszlo dosc wysokie.
    Dzięki z góry za odpowiedź

  8. Kasia napisał/a:

    A czym można nasączyć biszkopt ?? żeby to wszystko razem dobrze się komponowało :) I te składniki podane są na jaki wymiar blachy ???? :)

    • Nie ma potrzeby nasączania, ale można wodą z małą domieszką malibu lub wodą z sokiem ananasowym (może być syrop po ananasie w puszce). Blacha ok. 36 na 24 cm lub podobna.

  9. Paulina napisał/a:

    Witam, czym mogę zastąpić likier? Wolalabym, zeby nie bylo alkoholu :)
    Z góry dziekuje i pozdrawiam

  10. kamila napisał/a:

    1)Czy możesz sprecyzować ile to jest 1 duza paczka podłużnych biszkoptów? Orientacyjnie chociaż gramowo lub ile sztuk. Bo rozumiem ze chodzi o lady fingers – te których używa się do tiramisu.
    2)czy jedna czekolada to 200 czy 250g?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  11. kamila napisał/a:

    Ups. To dobrze ze spytałam. Mieszkam za granicą i zazwyczaj moja czekolada ma 200g. Dziękuję bardzo za szybka odpowiedz.

Odpowiedz na Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)