Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottąMuszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo!

Muszle nadziewane wędzonym łososiem:

  • ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni)
  • 250 g ricotty
  • 200 g łososia wędzonego na gorąco
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów (390 g)
  • 2 cebule szalotki
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina
  • oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki)
  • sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz
  • mozzarella do posypania

Przygotowujemy sos: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy, odcinamy końcówki i także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę wraz z selerem. Po 2-3 minutach wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mieszamy i wlewamy wino. Pozwalamy mu się gotować kilkanaście sekund i dodajemy opakowanie pomidorów. Wlewamy ocet, dodajemy bazylię. Mieszamy. Dodajemy szczyptę cukru, pieprzu i ok. pół łyżeczki soli. Gotujemy minutę i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiony. Gotujemy sos na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem) przez 10-15 minut.

W tym czasie możemy też ugotować makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku na al dente lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ok. 8 minut). Po tym czasie przelewamy go zimną wodą, aby muszle nie parzyły nas w ręce podczas nadziewania.

Gdy sos i makaron się gotują, możemy przygotować farsz. Wędzonego łososia kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy, wrzucamy na sitko i przelewamy powoli całym czajnikiem wrzątku, aż straci objętość. Przelewamy chłodną wodą, odciskamy z nadmiaru płynu i drobno siekamy. W miseczce łączymy posiekanego łososia, ricottę oraz szpinak. Dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy gałką i pieprzem. Mieszamy. Ostrożnie dodajmy odrobinę soli (parmezan i łosoś same w sobie są słone, więc najlepiej próbować podczas przyprawiania). Znowu dokładnie mieszamy. Do każdej muszli wkładamy lekko czubatą łyżeczkę farszu. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy sos. Układamy na wierzchu muszle. Posypujemy z wierzchu delikatnie parmezanem lub startą na tarce jarzynowej mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut.

Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą świetnie będą się łączyć z białym, wytrawnym winem. Sos i farsz możemy przygotować nawet dzień wcześniej. A ugotować makaron, nadziać i upiec najlepiej jest bezpośrednio przed podaniem.

Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottą

Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottą

Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottą

Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!