Murzynek – wilgotny i czekoladowy

Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladoweMurzynek był kiedyś bardzo popularnym ciastem w okresie jesienno-zimowym. Smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Dziś rzadziej go spotykam na stołach, choć warto do niego powrócić – to jedno z najprostszych ciast, które do tego zawsze się udaje. Wszystkie składniki często mamy w domu. Przygotowuję murzynka (podobnie do czekoladowej babki wielkanocnej) według receptury babci. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, czekoladowy i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Polewa jest zawarta w cieście – nie trzeba jej robić dodatkowo. Ja dodaję zawsze do ciasta czekoladowego garść orzechów włoskich – jednak jeśli wolicie murzynka bez dodatków – pomińcie je.

Składniki:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 1,5 szklanki cukru (babcia dodawała dwie, dla mnie to za dużo)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub 2 krople aromatu)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • opcjonalnie: 0,5 szklanki posiekanych orzechów i/lub suszonych owoców

W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy – np. drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno mikserem i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową  (już łyżką, nie mikserem!). Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do dużej keksówki (u mnie 11 cm x 30 cm, ale może być każda inna forma np. z kominem) i pieczemy w 180°C ok. 35-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo czasem potrzebuje się piec dłużej). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawioną wcześniej polewą w szklance.

Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

128 Odpowiedzi na Murzynek – wilgotny i czekoladowy

  1. kaśka napisał/a:

    W jakiej temperaturze pieczemy ?

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam, chociaż kojarzy mi się już typowo świątecznie (co jest o tyle dziwne, że w moim domu zazwyczaj nie ma go na stole 😀 ).

  3. Eliza napisał/a:

    Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszedł 🙂

  4. Patyska napisał/a:

    Smak dzieciństwa 🙂 Robię, o ile dobrze kojarzę, z identycznego przepisu, też jeszcze babcinego 🙂

  5. ELA.M napisał/a:

    Wieki już nie jadłam dobrego domowego murzynka:)

  6. Majana napisał/a:

    Murzynek jest smaczny.
    Rzeczywiscie kiedyś robiono go częściej, podobnie jak zebrę.
    Piękny ten Twój. Pozdrowienia:)

  7. Asia napisał/a:

    Pyszności! Jakoś od razu pomyślałam o Świętach 😉

  8. Uwielbiam czekoladę, oczywiście w rozsądnych granicach. Mimo zdrowego stylu życiu, skusiłabym się na kawałek takiego murzynka. I nawet nie miałabym z tego powodu wyrzutów sumienia:)

  9. wedelka napisał/a:

    Klasyka 🙂 Dawno go nie jadłam..jakoś tak wypróbowuje się nowe przepisy, zapominając o tych dobrych i sprawdzonych 🙂

  10. iza napisał/a:

    Ja chyba jako jedyna w rodzinie za murzynkiem nie przepadam, ale robię często bo domownicy lubią 😉 i znika szybko, a mam taki przepis że dodaje się jeszcze słoik dżemu. Piekne zdjęcia zrobiłas

  11. Pyszny! Poproszę kawałek, bo bardzo lubię murzynka.

  12. Ola in the kitchen napisał/a:

    Uwielbiam murzynka, ale jak do tej pory za każdym razem jak go piekę mam zakalca 😀 Wiec chętnie do ciebie wpadnę na kawałek ciacha ;D

  13. przepis naleśniki napisał/a:

    Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  14. Salvador Dali napisał/a:

    ooo.. murzynek! Cudowny, taki domowy, smak dzieciństwa 🙂

  15. Dla mnie zawsze pyszne ciasto, choć wolę wersję klasyczną bez dodatków. Smakowicie wygląda 🙂

  16. judik napisał/a:

    Pyszny i rzeczywiście taki wilgotny!! 🙂

  17. madlene17 napisał/a:

    Nieśmiertelna klasyka:) Dla mnie murzynek to także wspomnienie z dzieciństwa, jedno z najpyszniejszych ciast:)

  18. Ervisha napisał/a:

    Moja mama do murzynka dodaje szklankę cukru i zawsze wiśnie 🙂 Z domową polewą to smak dzieciństwa 🙂

  19. Ania napisał/a:

    pyszna klasyka, a nie jadlam tyle czasu 🙁

  20. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Rzeczywiście smak dzieciństwa..:)

  21. Łucja napisał/a:

    uwielbiam 🙂 ciasto doskonałe na każdą okazję 🙂

  22. Beata napisał/a:

    Ciacho mojego dzieciństwa:)

  23. Kasia napisał/a:

    U mnie w domu też często gości. Ostatnio dodałam do niego wiśnie z syropu, a kiedy jeszcze miałam to dodawałam takie które moczyły się wcześniej w spirytusie na nalewkę – super smaczne ciasto wychodziło, ale tylko dla dorosłych 😉

  24. Magda C. napisał/a:

    Strasznie dawno go nie piekłam i to błąd! Stęskniłam się strasznie, muszę koniecznie Murzynka upiec 🙂

  25. natalka;) napisał/a:

    uwielbiam murzynki i inne ciasta czekoladowe <3 przepis super! pozdrawiam ;*

  26. Dorota napisał/a:

    właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika i nastawiłam minutnik. Chciałam mieć odrobinę czasu na boskie czekoladowe doznania tylko dla siebie mmm….wiem,że rano nie będzie już czasu na celebracje(mąż i dzieci zasnęli ukołysani czekoladowym aromatem)pożrą do ostatniego okrucha. Dziękuje za przepis :o))))))))))

  27. czeslawczeslawski napisał/a:

    pamiętasz czy zapomniałes smaki dzieciństwa…heh,przepis w”trakcie”

  28. dariaaa napisał/a:

    wyszedł przepyszny, rzeczywiście wilgotny, i bardzo puszysty !! wspaniały przepis 🙂 i orzeszki świetny dodatek.

  29. dot napisał/a:

    przepyszny 🙂

  30. miaw napisał/a:

    A ja robie z czekolada gorzka 80% kako i luzeczka sody, mniej masla, moka zytnia, cukier trzcinowy pol szklanki i wychodzi wysmienity ;*

  31. Weronika napisał/a:

    Przepis wypróbowałam i jest świetny. Murzynek niezwykle wilgotny i puszysty, to zapewne dzięki ubitym białkom. Polecam z własnym sosem czereśniowym:)

  32. mamajagi napisał/a:

    Murzynek to moje ulubione ciasto! Uwielbiam ciasta czekoladowe mocno kakaowe! Murzynka robilam juz wiele razy
    Za kazdym razem z innego przepisu,szukajac tego idealnego! Trafilam na TEN przepis-dzis zrobilam. Ciasto wspaniale! Pyszne! Idealne! Wilgotne i puszyste! Zapisuje ten przepis-to jest To! Dziekuje

  33. Iza napisał/a:

    Murzynek wyszedł świetny! Ku mojemu zdziwieniu w iekarniku z termoobiegiem w 180 , na rozgrzanym oczyczwiscie , piekł sie niespełna 25 minut dokladnie, wyszedl wilgotny puszysty, po prostu magia!
    Mój pierwszy murzynek nie-zakalec.
    Jezeli piecze sie bez dodatkow, świetnym rozwiazaniem jest posyanie polewy wiórkami kokosowymi
    Rodzinka zadowolona, a ja pękam z dumy.
    Dzięki wielkie za przepis!

  34. Pioteros napisał/a:

    Bardzo fajny przepis, który spożytkowałem w ciągu ostatniego weekendu. Aby ciasto było wilgotne, dodaję gomarowskie powidła śliwkowe, który dają ciekawy i aromatyczny smak. Polecam, przepis sprawdzony, warto spróbować.

  35. Agata napisał/a:

    robię murzynka odkąd skończyłam 10 lat, to dla mnie też takie sentymentalne ciasto sprzed lat:) w moim przepisie zamiast mleka jest woda a składniki (mąke,jaja) wrzuca sie jednoczesnie i od razu miksuje więc to opcja szybsza, nie wiem jak z różnicą w smaku wtedy ale jakby ktoś był zabiegany to informuje, że ciasto, może nie tak puszyste ale też się uda;) jestem ciekawa Twojej receptury bo wygląda bardziej szlachetnie 😉

  36. Ewa napisał/a:

    Bardzo dobre ciasto 🙂

  37. asek napisał/a:

    Właśnie zajadam jeszcze ciepłego murzynka. Trochę bałam się wrzucania najpierw mąki, a dopiero później żółtek więc kolejność zamieniłam 🙂 dodałam też dżem figowy i orzechy laskowe. Pyyyycha 🙂
    Notuję w moim przepiśniku i obiecuję wracać do tego przepisu jak tylko zachce mi się czegoś słodkiego

  38. katie napisał/a:

    a mi się nie dopiekło środkiem i jest zakalec, trzeba piec dłużej niż 40 minut , reszta ciasta pyszna , tylko ten środek się zapadł…, dodaję ,że wszystko według przepisu robiłam

    • Katie, różne piekarniki różnie dopiekają, dlatego zawsze warto wbić patyczek od szaszłyków, słomkę lub wykałaczkę w środek – jeśli jest sucha/y to ciasto jest upieczone

  39. rybcia napisał/a:

    wyszedl zakalec pieklam 45 minut

  40. rybcia napisał/a:

    zakalec

  41. Elektroniczny napisał/a:

    Dzisiaj mam zamiar zrobic to ciasto, wyglada pysznie. Zyczcie mi powodzenia.

  42. krzysiek napisał/a:

    Murzynek bardzo dobry, nie za słodki.
    Pięknie wyrósł, metoda patyczkowa zdała egzamin, po 30 min jeszcze nie był upieczony.
    Wszystko zrobiłem mikserem tylko pianę na koniec wymieszałem łyżką.

  43. Ela napisał/a:

    A jakie proporcje składników przyjąć na standardową blachę?
    Będę wdzięczna za odpowiedź:)

  44. adkka napisał/a:

    Jeszcze ciepły. ..pychota. Miałam takie same proporcje tylko wykonanie inne,ale Twój o niebo smaczniejszy. Nie byłabym sobą, gdybym nie dała czegoś od siebie i tak zamiast aromatu dodałam tego tam z boku 😉 i wykorzystalam całość na ciasto. Przypomniały mi się rodzinne wieczory u mamy i trochę smutno się zrobiło…Pozdrawiam i udanych wypieków.

  45. ab napisał/a:

    a ja uwielbiam gorzką czekoladę więc ja kruszę i dodaję do murzynka po upieczeniu cosik wspaniałego

  46. Kamila napisał/a:

    Witam wszystkich bardzo serdecznie, od dawna borykałam się z tzw. zakalcami. Jest to jedyne ciasto, które mi wyszło! Przepis fantastyczny! Wszyscy domownicy bardzo zadowoleni! Z pewnością będę regularnie odwiedzać tą stronę 🙂

  47. elwira napisał/a:

    Czy wyjdzie jesli upieke go w prostokątnej formie 20×30 cm? Nie posiadam podłużnej

  48. anda napisał/a:

    niedopieczone w srodku pieklam 50 minut,po raz pierwszy w zyciu tak mi sie zrobilo a pieke juz 30 lat

    • Dlatego zawsze polecam piec do suchego patyczka, kiedyś ciasto jogurtowe, które piecze się 40 minut piekło mi się niemal 1,5 h – nie wiem dlaczego, zdarza się – dlatego sprawdzamy zawsze patyczkiem

  49. Patrycja napisał/a:

    Robilam z podwójnej porcji na dużą blache i wyszedl przepyszny i taki wysoooki 😉 co prawda pieklam ponad godzine poniewaz potrzebowal wiecej czasu ale nic mu sie nie stalo. Puszysty ,wilgotny i mega czekoladowy w jednym. Po prostu poezja. Znajoma z zawodu cukierniczka zachwalala jak nie wiem. Swietny przepis,pozdrawiam cieplutko :-*

  50. kahfuu napisał/a:

    Przepyszne ja zrobilam i wyszlo mi wyszmienicie

  51. Iza napisał/a:

    Murzynek z tego przepisu wychodzi rewelacyjny!!! Ja za pierwszym razem się pospieszyłam i dodałam całą masę z masła i kakao do ciasta. Na wierzch polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypałam odrobiną migdałów. Moja mama nie wierzyła, że ciasto było mojego wypieku – 3 razy pytała czy na pewno nie kupiłam go w piekarni. 🙂 Wszyscy się zajadali, nie wspominając o dzieciach, dla których rozpuszczająca się na palcach czekolada to niejako raj na ziemi 🙂
    Polecam przepis!!

  52. sylwia napisał/a:

    Przepis doskonały, zawsze wychodził mi zakalec a z tego przepisu wysoki, puszysty, pyszny. Nie mam talentu do pieczenia, ale chciałam dla dzieci coś przygotować i udało się.

  53. Agnieszka napisał/a:

    Ciasto wyszło wspaniałe i od jakiegoś czasu muszę robić je co drugi dzień, bo dzieciaki za nim przepadają. Polska alternatywa dla popularnego ostatnio amerykańskiego brownie. Bardzo dziękuję za przepis 🙂

  54. Kinga napisał/a:

    Wyszlo bardzo smaczne, dziękuję za przepis. Trzymalam w piekarniku 20 min dłużej , inaczej byloby niedopieczone, ale to moze wina piekarnika. Polecam przepis ☺

  55. Pia napisał/a:

    Udało się! 🙂
    Czas pieczenia: 48 min. (foremka – długa keksówka)
    Jednak po skosztowaniu jeszcze całkiem gorącego z płynną polewą – stanowczo ZA słodki.
    Chociaż może dzięki tej intensywności każdy nasyci się max. 2 porcjami. 😉
    Następnym razem spróbuję z 1 szklanką cukru, może nawet 3/4 szkl.

    Dzięki za przepis!

  56. Ania G. napisał/a:

    Udało mi się!
    Dzięki za przepis!

  57. Pati napisał/a:

    Przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu! Polecam wszystkim 😉

  58. agula napisał/a:

    najlepszy przepis i mozna jako bazę do tortu tego murzynka wykorzystać

  59. Agnieszka napisał/a:

    ciasto upieklam przed chwila,pyszne! Przepis dobry,sprawdzony,latwy i niedrogi:)

  60. Dorciaaa napisał/a:

    Murzynek przepyszny. Właśnie zrobiłam. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto cudnie wyrosło.

  61. Tomek napisał/a:

    Próbowałem kilku przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy przy czym 1 i 1/2 szklanki cukru to jak dla mnie dużo za dużo.
    Dałem 5 łyżek kakao i 1 szklankę cukru a jeszcze wydaje mi się za słodki.
    Proponuję też dodać łyżeczkę cynamonu i otrzeć skórkę z połowy pomarańcza.
    Dodałem też posiekane suszone śliwki.
    Na polewę to co zostaje z roztopionej masy kakaowej jest jak dla mnie zbyt płynne, więc dodałem jeszcze łyżkę kakao i łyżkę śmietany.

  62. Ania G. napisał/a:

    Sprawdziłam przepis już ze trzy razy i dzisiaj sprawdzam znowu.
    Na razie zawsze się udawało! Polecam!!!

  63. Paula napisał/a:

    Witam. Przepis świetny.
    Mam pytanie ile składników użyć aby upiec ciacho w dużej blasze? Pomocy!:)

  64. ela napisał/a:

    do rozgrzanego piekarnika się wkłada ciasto? dzis moja inauguracja hhheheh

  65. megi napisał/a:

    Zrobiłam murzynka z tego przepisu bo mojego nie mogę znaleźć i jest okropny, suchy a nie mokry jak jest napisane i w ogóle ani to slodkie ani dobre strata czasu

    • Przykro mi, że nie smakował. Dla jednych jest za słodki, a dla innych za mało słodki. Ja nie lubię bardzo przesłodzonych ciast i zawsze się to staram wyważyć. Mi murzynek z tego przepisu zawsze wychodzi bardzo wilgotny – być może przesuszył się bo za długo siedział w piekarniku. Trudno to stwierdzić. Pozdrawiam

  66. Piotr napisał/a:

    Dziś piekę murzynka wg tego przepisu drugi raz w tym tygodniu. Lubię kręcić się po kuchni, ale ciast zawsze się obawiałem robić. Mając wolny tydzień i słuchając radia które jak na koniec listopada przystoi wprawia w świąteczny nastrój pomyślałem o babcinym murzynku. Znalazłem ten przepis i okazało się że mam wszystkie składniki.

    Trzymałem się dokładnie według przepisu, prócz czasu. Sprawdzając patyczkim dopiero po ok. godzinie był suchy. Wyszedł bardzo pyszny. I tak jak był zachwalany przez panią wilgotny i czekoladowy. Bardzo dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.

  67. khrone napisał/a:

    Zapraszam gry w super cenie https://www.g2a.com/r/khrone

  68. Domiś napisał/a:

    Mój właśnie siedzi w piekarniku. Wyrósł bardzo. Jedynie zawaliłam sobie że nie wysypałam blaszki. Ostatnio cały czas robię w silikonach i tam nie trzeba i się po prostu zapomniałam, tylko posmarowałam tłuszczem. Miejmy nadzieje że jakoś go wyciągnę

  69. Domiś napisał/a:

    Nic nie przywarło a wyszedł nie murzynek a murzyn!!!

  70. Przemek napisał/a:

    Ja mleka nie dodałem do masy a dopiero przed mieszaniem połowy masy z resztą produktów a do polewy podczas mieszania z kakao dodałem 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Polewa ma lepszy smak i jest gęstsza. Polecam

  71. Aga napisał/a:

    Ciasto wyszło lepiej niż myślałam, wszystko wg przepisu, wyrosło pięknie, smak głęboko czekoladowy, nic bym nie zmieniła. Szybkie i bardzo dobre. Polecam przepis.

  72. Aga napisał/a:

    Ciasto wyszło lepiej niż myślałam, wszystko wg przepisu, wyrosło pięknie, smak głęboko czekoladowy, nic bym nie zmieniła. Szybkie i bardzo dobre. Polecam ten przepis.

  73. Beata napisał/a:

    Żółtek nie dodajemy?

  74. Kasiula napisał/a:

    Czy jeśli kakao samo w sobie jest słodkie, to czy trzeba dodawać cukru?

  75. Paula napisał/a:

    Pierwszy raz się udało ale za drugim już nie 🙁 Jak ostygło było bardzo rzadkie 🙁

  76. Gosia napisał/a:

    Upiekłam dziś dla męża , wyszedł idealny.

  77. Patrycja napisał/a:

    Murzynek wyszedł przepyszny 🙂

  78. Piotr napisał/a:

    Robię murzynka od kilku lat ale ten przepis jest OK

  79. izabela napisał/a:

    szybki, pyszny i co ważne łatwy do zrobienia

  80. Weronika napisał/a:

    Niestety po 47 min pieczenia murzynka w 180 ° C wyszedl zakalec…. Szkoda… Probowalam juz drugi raz. Nie sprawdza sie niestety ten przepis u mnie. …

  81. chchrysti napisał/a:

    Mam pytanie:czy można nie odlewać tej polewy do szklanki tylko zrobic ciasto z całości.Dziekuje za odpowiedz.Chodzi mi o to czy dobrze wyjdzie na końcu.

  82. Izabelka napisał/a:

    27 minut. Upieczony. Wyrośnięty. Suchy patyczek. Stara kuchenka gazowa z popsutym termometrem. Hhhhhhhh

  83. iza napisał/a:

    Upiekłam według przepisu 🙂 wyszło świetnie.Bylo to moje pierwsze w życiu upieczone ciasto a mam prawie 30 lat 😛

    • Moni napisał/a:

      Hej, upiekłam murzynka zgodnie z przepisem. Jest pyszny ale trochę suchy w środku? Jakie mogą być przyczyny????

  84. Moni – być może się za bardzo spiekł? Jest gotowy, gdy tylko patyczek będzie suchy – potem im dłużej pieczemy, tym bardziej robi się suchy

  85. Ela napisał/a:

    Murzynek zrobiony według przepisu wyszedł idealnie.
    Nawet wygląda jak na zdjęciach (też dodałam orzechy wloskie).
    Jestem pozytywnie zaskoczona, to moje pierwsze ciasto w piekarniku gazowym, które wyszlo znakomicie.
    Ustawilam temp 180 st, czas pieczenia około 30 min.

    Dziękuje za super przepis!

  86. Eulalia napisał/a:

    Bardzo dobre ciasto. Polecam.

  87. ania napisał/a:

    Właśnie siedzi w piekarniku…mąż cały wieczór i smęcił o murzynku ;D….zobaczymy czy będzie zachwycony;)

  88. waiki napisał/a:

    Ciasto jest przepyszne i pachnące.Ten przepis wychodzi idealnie, nigdy nie jadłam lepszego murzynka .

    Zachęcam do pieczenia

  89. waiki napisał/a:

    Ciasto wychodzi wspaniale jeżeli komuś się nudzi to radzę zrobić zrobić właśnie tego murzynka.

    Naprawdę polecam

  90. waiki napisał/a:

    Murzynek to moje ulubione ciasto .Dlatego często go piekę.

  91. oli napisał/a:

    Przepyszny polecam.Tylko piekła go dłużej ok 1 godziny

  92. Ewa30 napisał/a:

    robiłam bardzo dobry 🙂 ale ja jeszcze po upieczeniu ciasta nakłuwam je całe z góry wykałaczką i polewa wlewa się w te dziurki no pyszne 🙂

  93. paulina napisał/a:

    Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Niestety po upływie półtorej godziny placek ciągle jak masa – mokry. Ledwo co zwiększył objętość. Zawiodłam się gdyż placek miał być niespodzianka dla pewnej osoby, a nic nie wyszło. Pozdrawiam.

  94. Misia napisał/a:

    Upieklam wczoraj

  95. Magdalena napisał/a:

    Dziękuję za ten przepis, ciasto wyszło pyszne, rodzina zachwycna. Piekłam 43 minuty bez termoobiegu. Rewelacja

  96. nikola kowalska napisał/a:

    Wyszło pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)