Amerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich i płatki kokosowe.
Murzynek na maślance:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 225 g masła
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Polewa:
- 60 g masła
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki cukru
- do posypania: orzechy, wiórki lub płatki kokosowe
Do misy wsypujemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i kakao. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Zostawiamy do przestudzenia (masa powinna być ciepła, ale nie gorąca). Wlewamy powoli masę kakaową do mąki z cukrem i miksujemy. Dodajemy maślankę, sodę, ekstrakt i jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (może to być tortownica 26 cm – z kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (czas zależy od grubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też użyć innych bakalii, posypek czy jadalnych kwiatów. Murzynek na maślance świetnie smakuje na drugi dzień – kiedy polewa wsiąknie w wierzch ciasta. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej.
murzynek wygląda bosko 🙂 ogólnie uwielbiam ciasta czekoladowe, więc zapisuję sobie przepis <3
Uwielbiam ciasta czekoladowe, Twoje prezentuje się pysznie, na pewno je zrobię 🙂
Nie znam osoby, która by nie lubiła murzynka dlatego zawsze gdy nie mam pomysłu jakie ciasto upiec wybieram własnie to. Na maślance jeszcze nie robiłam ale z pewnością przetestuję 🙂
Ja nie lubię murzynka-to jest mój koszmar z dzieciństwa.Nie cierpiałam zapachu sody…Ale moje dzieci kochają murzynka,więc na pewno wypróbuje przepis 🙂 a czy tego cukru nie jest za dużo?
Spokojnie można zmniejszyć jego ilość jeśli nie lubimy słodkich ciast – cukru jest dużo, aby zrównoważyć kwaśność maślanki i gorzki posmak kakao
wygląda przepysznie! 🙂
aż ślinotoku dostałam. Ależ to musi być wilgotne ciasto od tej maślanki <3
Nie byłam u Ciebie dawno,ale widzę bez zmian ,jak zawsze – pyszności.
Mmmm, smakowite!
Ciasto wyszło pyszne!!!! Polecam jednak ograniczyć ilość cukru, ja dałam tylko 3/4 szkl a i tak wyszedł słodki, nie wyobrażam sobie jaki byłby okropnie słodki przy 2 szkl cukru.
Pozdrawiam
Jaki typ mąki najlepiej się sprawdzi?
Pszenna tortowa lub zwykła – typ 450, 480, 500 lub 550. Można też użyć jasnej orkiszowej
A gdyby zamiast cukru dać banany ? Z mokrymi składnikami rozdziabane? Wyszłoby ?? Wygląda pysznie !!!
Może być za ciężkie, lepiej skorzystać z przepisu na chlebek bananowy i dodać kakao