Mini lasagneKrólują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż tradycyjna lasagne, ponieważ mają bardzo chrupki wierzch, który mnie urzekł. Małe porcje sprawiają, że danie to doskonale nadaje się jako przekąska „do ręki” na przyjęcie. Sos jest nieco uproszczony w porównaniu do tradycyjnej lasagne, ale muffinki mają być w założeniu szybsze.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 kartonik pomidorów krojonych (najlepiej tych z dodatkiem czosnku)
  • 2 ząbki czosnku (jak nie ma pomidorów czosnkowych)
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 6 płatów makaronu do lasagne
  • 1 kulka mozzarelli
  • creme fraiche lub kwaśna śmietana
  • szczypiorek

Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory z kartonika, zioła suszone i posiekaną bazylię, sól i cukier. Pozwalamy gotować się sosowi na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W tym czasie gotujemy w czajniku wodę, przelewamy do garnka, solimy, dodajemy kapkę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy w niej płaty makaronu lasagne. Każdy przez 5-7 minut. Najlepiej obgotowywać dwa jednocześnie mieszając aby się nie posklejały. Ale każdy może stworzyć własną technikę obgotowywania 🙂 Po wyjęciu płaty przekrawamy na dwie części (wyjdą mniej więcej kwadratowe). Ręcznik kuchenny moczymy w oleju i przecieramy nim wgłębienia w formie na muffinki. Układamy każdy kawałek płata na dwunastu wgłębieniach (będą dość sztywne). Na środku każdego robimy kleks z creme fraiche lub śmietany (świetnie zastąpi beszamel). Nakładamy łyżką sos pomidorowy tak, aby pod jego ciężarem makaron zapadł się do środka i utworzył gniazdko. Rozkładamy tak cały sos do jego wyczerpania lub go czasu gdy zabraknie na niego miejsca. Mozzarellę kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu muffinek. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15 minut.

Mini lasagne

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!