Muffiny mini lasagne

Mini lasagneKrólują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż tradycyjna lasagne, ponieważ mają bardzo chrupki wierzch, który mnie urzekł. Małe porcje sprawiają, że danie to doskonale nadaje się jako przekąska „do ręki” na przyjęcie. Sos jest nieco uproszczony w porównaniu do tradycyjnej lasagne, ale muffinki mają być w założeniu szybsze.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 kartonik pomidorów krojonych (najlepiej tych z dodatkiem czosnku)
  • 2 ząbki czosnku (jak nie ma pomidorów czosnkowych)
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 6 płatów makaronu do lasagne
  • 1 kulka mozzarelli
  • creme fraiche lub kwaśna śmietana
  • szczypiorek

Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory z kartonika, zioła suszone i posiekaną bazylię, sól i cukier. Pozwalamy gotować się sosowi na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W tym czasie gotujemy w czajniku wodę, przelewamy do garnka, solimy, dodajemy kapkę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy w niej płaty makaronu lasagne. Każdy przez 5-7 minut. Najlepiej obgotowywać dwa jednocześnie mieszając aby się nie posklejały. Ale każdy może stworzyć własną technikę obgotowywania :) Po wyjęciu płaty przekrawamy na dwie części (wyjdą mniej więcej kwadratowe). Ręcznik kuchenny moczymy w oleju i przecieramy nim wgłębienia w formie na muffinki. Układamy każdy kawałek płata na dwunastu wgłębieniach (będą dość sztywne). Na środku każdego robimy kleks z creme fraiche lub śmietany (świetnie zastąpi beszamel). Nakładamy łyżką sos pomidorowy tak, aby pod jego ciężarem makaron zapadł się do środka i utworzył gniazdko. Rozkładamy tak cały sos do jego wyczerpania lub go czasu gdy zabraknie na niego miejsca. Mozzarellę kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu muffinek. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15 minut.

Mini lasagne


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

47 Odpowiedzi na Muffiny mini lasagne

  1. Emma napisał/a:

    świetny pomysł na wykorzystanie płatów lasagne! pierwszy raz widzę u Ciebie

  2. kulinarny-swiat napisał/a:

    rewelacja, pomysł niebanalny i wygląda bardzo elegancko.

  3. Agunia napisał/a:

    fantastyczny pomysł, śliczne zdjęcie – czemu mi takie nie wychodzą

    • Natalia napisał/a:

      Aguniu, ja też nie ze wszystkich swoich zdjęć jestem zadowolona. Ale trzeba ćwiczyć i bawić się światłem, a będzie wychodziło coraz lepiej :)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Jestem po wrażeniem! Cudowny pomysł! Mój M. byłby zachwycony – lasagne to jego ulubione danie!

  5. Asik. napisał/a:

    Ale fajny pomysł na przekąskę :)

  6. Inka napisał/a:

    To naprawdę fajne danie, też je kiedyś testowałam, idealne na przyjęcie i na co dzień :) Pozdrawiam !

  7. Gosia napisał/a:

    wspaniałe, koniecznie muszę zrobić :)

  8. Rybka zwana Martą napisał/a:

    Faktycznie, wyglądają ciekawiej niż tradycyjna wersja lasagne. W sam raz na małe przyjęcie:)

  9. Aneta napisał/a:

    Te maleńkie lasagne są ekstra na imprezę;) Nie wiem jak to robisz, że z każdym Twoim przepisem mi aż ślinka cieknie ;D

  10. mojetworyprzetwory napisał/a:

    Pięknie, pysznie, pomysłowo, podoba mi się bardzo! Pozdrawiam!

  11. kuchniasandry napisał/a:

    super, super, super :) uwielbiam lasagne i w tej wersji też ją wypróbuję :)

  12. Samantha napisał/a:

    Wspaniała i bardzo dekoracyjna przekąska !

  13. kami napisał/a:

    Świetna sprawa dla dietoholików. Bez wyrzutów sumienia można wtranżolić lasanie, fakt, że mini jest już mniej istotny, ważne, że smakuje jak trzeba. Pozdrawiam kamila

    • Natalia napisał/a:

      Baaa, nawet można zjeść dwie i powiedzieć, że zjadło się podwójną porcję ;)

  14. Tomek gotuje napisał/a:

    Świetny pomysł, a do tego tak smakowicie wygląda :)

  15. Burczymiwbrzuchu napisał/a:

    Super pomysł! Na pewno wypróbuję, dzięki za inspirację:) Pozdrawiam

  16. Brenia napisał/a:

    Super pomysł, idealny na jakieś przyjęcie :)

  17. karmel-itka napisał/a:

    o rzesz Ty pomysłów Ci nie brakuje. genialne ;]

  18. Agiatis napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł – cudne zdjęcia;)

  19. Ola Lalola napisał/a:

    rzeczywiście, poezja smaku;))

  20. kasandraa6 napisał/a:

    ciekawy przepis i ładne fotki

  21. Cudowny pomysł ! zapisałam do wykorzystania !! cudne zdjęcia !
    pozdrawiam !
    http://www.kuchnianawzgorzu.pl

  22. Patyska napisał/a:

    Fantastyczne! A czy taki makaron nie jest zbyt wysuszony, twardy?

    • Natalia napisał/a:

      Owszem na górze jest wysuszony i chrupiący, ale jako że był wcześniej ugotowany to nie smakuje twardo i surowo.

  23. Ola napisał/a:

    już je kocham ;) jestem fanką lasagne w każdej postaci – nawet tej niekonwencjonalnej

  24. iza napisał/a:

    świetny pomysł :) )) takie to chętnie bym zjadła

  25. świetny pomysł, jestem w temacie lasagne i każdą śniadaniową wersję przyjmę z otwartym widelcem i norzem.

  26. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Świetny pomysł. Podoba mi się ich jednorazowość i niemalże jednokęsowość. Poza tym chrupki wierch to tez duży plus. Innymi słowy: już bardziej na tak być nie mogę :-) Genialny pomysł:-)

  27. KucharzyTrzech napisał/a:

    Łałłł. Pierwszy raz widze takie cudeńka!!!

  28. flo napisał/a:

    nigdy o tym nie slyszalam, genialny przepis, dziekuje!!!!!!!!!!! :D DD

  29. Marta- Taste Eat napisał/a:

    Genialne!!! Faktycznie to może być rewelacyjna przystawka na ciepło, pomysł świetny, więc kradnę do wypróbowania:)

  30. Zosia napisał/a:

    Czy brzegi nie wychodzą twarde i przesuszone? Pieczone było na grzałkach czy termoobieg?
    Pozdrawiam:)

  31. kasia :) napisał/a:

    a czy forma moze być silikonowa czy muszi być blacha??

  32. Ania napisał/a:

    Proszę o informację czy taką przystawkę podaje się tylko na ciepło? Chciałabym wypróbować ten przepis i zastanawiam się czy mogę przygotować ją przed przyjściem gości i podać na zimno, ewentualnie podgrzać?

  33. judik napisał/a:

    Zrobiłam, wyszły pyszne, dziękuję za przepis! :-)

  34. marlena napisał/a:

    Przepyszne, zrobione, zjedzone. Goście zachwyceni, że makaron może być taki chrupiący. Następnym razem posypie szczypiorkiem danie po wyjęciu z piekarnika ponieważ mój nie wyglądał świeżo. Danie zagości u mnie na stałe. Dziękuje za przepis.

  35. paula napisał/a:

    witam,czy sos mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki?czy cos się z nim stanie? pozdrawiam

  36. karina napisał/a:

    Wygląda cudownie jutro mam zamiar wypróbować przepis;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)