Truskawki powoli się kończą, dlatego warto z nich korzystać póki jeszcze mamy je świeże. Muffinki to wypiek wyjątkowo prosty i dość mobilny – można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Przyrządzimy je bardzo szybko. Te, smakują jak domowe, babcine ciasto z truskawkami. I do tego ta słodka kruszonka! Polecam wszystkim zapracowanym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- duża szczypta soli
- 18 dużych truskawek
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła (pokrojonego na mniejsze części)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i zacieramy palcami tak, aby powstały okruszki. Wkładamy ją do zamrażarki w celu szybkiego schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej (większej) wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i mieszamy łyżką. Do drugiej wlewamy składniki mokre: jajka, mleko i olej – które również należy wymieszać. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Do blachy na muffinki wstawiamy papilotki lub smarujemy ją masłem. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości (wyjdzie ok. 18 sztuk). Truskawki kroimy na ćwiartki i wpychamy po 4 ćwiartki do każdej muffiny (jak nie mamy czasu wkładamy po jednej, całej truskawie). Wyjmujemy z zamrażarki kruszonkę i obficie posypujemy. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Wpis uczestniczy w akcji Muffinkowo 2012, Słodkie wakacje! oraz Truskawkowe szaleństwo.
Śliczne te muffinki. Idealne do porannej kawy. Bardzo lubię takie ciastka.
Śliczne babeczki, a przy tym pożywne i smaczne, zabieram jedną 🙂
Świetne te muffiny. Uwielbiam z duzą ilością kruszonki. Wspaniałe! 🙂
dokładnie… mrożone to nie to samo co świeże więc trzeba się nimi najeść na kolejny rok
Cudowne! Następnym razem zrobię :)))
Kradnę jedną 😉
Ponieważ jest odnośnik do zaproszenia do mojej akcji, to zaakceptuję wpis, wolałabym jednak następnym razem ujrzeć bannerek 🙂
Dziękuję za zgłoszenie do akcji muffinkowej, są prześliczne 😉
Jest troszkę z boczku 😉 pozdrawiam!
Nie, nie nie, bannerek jest wymagany bezpośrednio we wpisie 😉
To już będę wiedziała na przyszłość 🙂 Pozdrawiam!
Muffinki wyszły mi przepyszne. Dziękuję za wspaniały przepis 🙂
JEŚLI dodam mrożone truskawki coś muszę zmienić w przepisie ?
Nie próbowałam z mrożonych, ale przed dodaniem warto je rozmrozic i osuszyć