Muffinki z truskawkami i kruszonką

Muffinki z truskawkamiTruskawki powoli się kończą, dlatego warto z nich korzystać póki jeszcze mamy je świeże. Muffinki to wypiek wyjątkowo prosty i dość mobilny – można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Przyrządzimy je bardzo szybko. Te, smakują jak domowe, babcine ciasto z truskawkami. I do tego ta słodka kruszonka! Polecam wszystkim zapracowanym.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 18 dużych truskawek

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła (pokrojonego na mniejsze części)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i zacieramy palcami tak, aby powstały okruszki. Wkładamy ją do zamrażarki w celu szybkiego schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej (większej) wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i mieszamy łyżką. Do drugiej wlewamy składniki mokre: jajka, mleko i olej – które również należy wymieszać. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Do blachy na muffinki wstawiamy papilotki lub smarujemy ją masłem. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości (wyjdzie ok. 18 sztuk). Truskawki kroimy na ćwiartki i wpychamy po 4 ćwiartki do każdej muffiny (jak nie mamy czasu wkładamy po jednej, całej truskawie). Wyjmujemy z zamrażarki kruszonkę i obficie posypujemy. Pieczemy ok. 20-25 minut.

Muffinki z truskawkami

 Wpis uczestniczy w akcji Muffinkowo 2012, Słodkie wakacje! oraz Truskawkowe szaleństwo.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Muffinki z truskawkami i kruszonką

  1. Natalia - Poezja Smaku Whisper napisał/a:

    Śliczne te muffinki. Idealne do porannej kawy. Bardzo lubię takie ciastka.

  2. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Śliczne babeczki, a przy tym pożywne i smaczne, zabieram jedną 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Świetne te muffiny. Uwielbiam z duzą ilością kruszonki. Wspaniałe! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    dokładnie… mrożone to nie to samo co świeże więc trzeba się nimi najeść na kolejny rok

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Cudowne! Następnym razem zrobię :)))

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Kradnę jedną 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Domi z kuchni napisał/a:

    Ponieważ jest odnośnik do zaproszenia do mojej akcji, to zaakceptuję wpis, wolałabym jednak następnym razem ujrzeć bannerek 🙂

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji muffinkowej, są prześliczne 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Muffinki wyszły mi przepyszne. Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    JEŚLI dodam mrożone truskawki coś muszę zmienić w przepisie ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)