Muffinki z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladąLubię przygotowywać muffinki ze względu na prostotę ich robienia. Nie potrzeba do nich miksera, wystarczy zawsze wymieszać tylko łyżką składniki mokre i suche. Doskonałe, gdy dowiadujemy się, że za godzinkę wpadną goście. Przepis na muffinki z białą czekoladą dostałam od swojej siostry – Asi. Powiedziała, że niewiele rosną, a wyrosły przepięknie. Są bardzo wilgotne, puszyste, z delikatnym akcentem smaku białej czekolady – tak jak trzeba. Wyszło mi 10 sztuk babeczek, choć ilość ta będzie zależeć od głębokości waszej blaszki.

Składniki:

  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g cukru (2/3 szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 roztrzepane jajka

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, białą czekoladę połamaną na kostki oraz pokrojone masło. Podgrzewamy na małym ogniu powoli mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się. Odstawiamy do ostudzenia w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do wystudzonej masy czekoladowej wlewamy dwa roztrzepane widelcem jajka – dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je masą do 3/4 wysokości. Muffinki z białą czekoladą wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.

Jeśli kochacie białą czekoladę  – możecie rozpuścić pół tabliczki z dwoma łyżkami kremówki – uzyskamy pyszną polewę z którą muffiny będą jeszcze bardziej pyszne i czekoladowe 🙂

Muffinki z białą czekoladą


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

55 Odpowiedzi na Muffinki z białą czekoladą

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ale słodkie. 🙂 Narobiłaś mi smaku na muffiny! A tu 6 rano i co począć. 😉

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Prześliczne 🙂 Z białą czekoladą muszą być przepyszne!

  3. Magda C. napisał/a:

    Urocze! Z moją ulubioną białą czekoladą 🙂

  4. ELA.M napisał/a:

    Śliczne muffiny, szkoda że mi jakoś nie wychodzą:)

  5. wulkan-smaku napisał/a:

    mm z białą czekoladą, pyszności.
    Patera niesamowita !

  6. Kokilka napisał/a:

    ten dodatek czekolady musi nadawać im niesamowitej delikatności smaku 😉

  7. Łucja napisał/a:

    pyszne muszą być 🙂 i jaką masz piękną paterę 🙂

  8. Anita napisał/a:

    Ale slicznie wyszły im łepki z foremki:) Słodziaki:)

  9. Patyska napisał/a:

    Prześliczne, okrąglutkie. A decha w dechę! 😉

  10. Salvador Dali napisał/a:

    ale różowiutkie, super! 🙂 Jestem nimi zauroczona 😉

  11. lutka40 napisał/a:

    Kuszące ,I to bardzo ,bo ja uwielbiam białą czekoladę .Mniam !!!!!!!!!!

  12. basinepichcenie napisał/a:

    Wyglądają mega apetycznie. Wyrosły idealnie, prezentują się że och i ach. Śliczne. Chętnie podkradłabym jedną muffinkę.
    Wiesz ja też uwielbiam wszelkie muffinki za to, że są tak mało czasochłonne i pracochłonne. Sa wręcz bezproblemowe

  13. skoraq cooks napisał/a:

    O tak, muffinki są boskie, bo rzeczywiście piecze się je prędziutko, a wersja z białą czekoladą jest idealna dla mnie 😀

  14. Szybkie, proste i przepyszne !

  15. Smaczny kąsek napisał/a:

    Piękne te Twoje muffiny! Ale mi narobiłaś smaka! 🙂

  16. iza napisał/a:

    cudnie wyglądają, zapisałam sobie do zrobienia

  17. zakateksmaku napisał/a:

    Cudowne! Ja mam wielką słabość do nich – zarówno jeśli chodzi o pieczenie jak i jedzenie:) Pozdrawiam!

  18. Ola in the kitchen napisał/a:

    Pysznych muffinek to ja nigdy nie odmówię 😀

  19. Świetna patera, też chciałabym taką 😀 A białą czekoladę bardzo lubię, to moja ulubiona, więc jestem pewna, ze tymi babeczkami trafiłabyś w mój gust 😉

  20. Też uwielbiam muffinki za to, że są ekspresowe w przygotowaniu i zawsze wychodzą pyszne. A te Twoje z białą czekoladą – wyglądają bardzo apetycznie! Pozdrawiam!

  21. Agnieszka napisał/a:

    Niebo w gębie!

  22. ugotujmyto.pl napisał/a:

    1. Muffinki pyszniutkie. 2.Patera cudna. 3.Śmiać mi się chce, bo właśnie skończyłam wpis na bloga z opisem, że jest idealny dla niespodziewanych gości a właściwie spodziewanych za pół godziny … 😉 Pozdrawiam 🙂

  23. Ania napisał/a:

    małe cudeńka:) też lubię muffiny za ich prostotę:)

  24. Urszula napisał/a:

    Jakie odświętne w tych bielach 🙂

  25. Magda C. napisał/a:

    Upiekłam, wyszły cudowne!

  26. Kasia992 napisał/a:

    Muffinki:) bardzo smaczne

  27. Dorota napisał/a:

    piekę je już drugi raz(ostatnio sprawdziły się na urodzinach synka) dlatego teraz ośmieliłam się przygotować wraz z „murzynkiem” na bal karnawałowy przedszkolaków. Jutro wielki test ale jestem spokojna, ponieważ dzieci kochają czekoladę w każdej postaci!

  28. sorcellerie napisał/a:

    „Piekarnik nagrzewamy do 160ºC”- termoobieg czy „góra-dół”? 🙂

  29. Halina napisał/a:

    świetny przepis o paterze nie wspomnę, bo jest bajerancka 🙂

  30. Katya napisał/a:

    Właśnie upiekłam są rewelacyjne – kilka nie doczekało nawet wystygnięcia zaraz biorę się za drugą turę i zastanawiam się jaką polewą można by je potraktować żeby wyglądały jeszcze śliczniej? czekoladową-deserową a może czekoladowo-pomarańczową?

    • Może być rozpuszczona biała czekolada lub deserowa z kremówką – można je posypać kolorową posypką. Albo zrobić różowy lukier – 3/4 szklanki cukru pudru i niepełna łyżka syropu malinowego 🙂

  31. Eowenna napisał/a:

    Pysze, słodziutkie 🙂 Polecam dodać trochę startej skórki z pomarańczy – orzeźwia smak 🙂

  32. Stworzona by gotować napisał/a:

    Babeczki wypróbowane. Wyszły pyszne! Bardzo szybko się je robi! Zapraszam do mnie: http://stworzonabygotowac.blogspot.com dopiero zaczynam więc…no… 🙂

  33. Gosia napisał/a:

    Babeczki pyszne poniżej zdjęcie moich z tego przepisu 🙂 polecam 🙂

  34. Sonia napisał/a:

    Są to najlepsze babeczki które kiedykolwiek robiłam 🙂 A naprawdę dużo przepisów wypróbowałam. Dla urozmaicenia dodałam jeszcze do nich maliny 😀

  35. anec1a napisał/a:

    ile wychodzi muffinek z jednej takiej porcji na którą podany jest przepis ?

    • anec1a napisał/a:

      przepraszam nie doczytałam dokładnie, teraz już wszystko wiem, zabieram się jutro do pracy 🙂 fajnie że blog jest aktywny, już wybrałam sobie kilka przepisów na początek :))

    • U mnie wyszło 10, ale można rozłożyć na 12 – będą niższe. Powodzenia!

  36. Ania napisał/a:

    U mnie wystarczylo na 16, ale mialam niewielkie foremki. Przed chwilą upieczone, a znikają w mgnieniu oka 😉 Ci, ktorzy posmakowali-wniebowzięci! 😀
    Dziękuję za przepis, zapisuje do ponownego zrobienia 🙂

  37. Dżulia15 napisał/a:

    Super przepis, bardzo łatwy do wykonania! Muffiny są pyszne tylko zamiast 10 sztuk wyszło mi 20! 😉

  38. Sandra napisał/a:

    Właśnie je zrobiłam z polewa sa przepyszne mięciutkie takie wilgotne w środku poprostu super polecam i napewno jeszcze nie raz je zrobię zajmują tylko chwilkę pozdrawiam

  39. Sławka napisał/a:

    Cudne!!! Dodałam odrobine konfitury z czarnej porzeczki – polecam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)