Muffinki dyniowe z orzechami

Muffinki dyniowe z orzechamiSezon na dynię trwa w najlepsze. Dziś dalej to warzywo w wersji na słodko – tym razem proponuję dyniowe muffinki z dodatkiem orzechów. Są mało słodkie, korzenne i syte – bardzo pasują na muffiny śniadaniowe. Można je jeść same – lub z masłem i dżemem. Podaję składniki na 12 muffinek.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (przepis poniżej)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2  jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (może być też biały)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich

Zaczynamy od puree z dyni (najlepiej przygotować je wcześniej). Można przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Do muffinek będziemy potrzebować jednej szklanki takiego puree – jeśli wyszło więcej z powodzeniem możemy je wykorzystać do przygotowania placuszków, chleba czy bułeczek.

Same muffiny robi się prosto. Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól i orzechy – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy lekko rozkłócone jajka, śmietanę, olej i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką (niezbyt długo) – do czasu aż składniki się tylko połączą. Masa może być grudkowata. Tak przygotowaną masę wlewamy do otworów na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy 20 minut w 190ºC.

W tym roku widziałam podobne muffiny z dynią u wielu blogerów, m.in. piekli je: Dzikowiec, Smakocie i Łakołyki, Kwestia Smaku, MojeTworyPrzetwory, Mój kulinarny Pamiętnik i inni.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Muffinki dyniowe z orzechami

  1. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Oj zjadłabym takie muffinki zjadłabym i to z wielkim smakiem 😀

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam dyniowe wypieki. A takie korzenne, z orzechami muszą smakować doskonale!

  3. Natalia - Poezja Smaku cquek napisał/a:

    Thanks for the recipe

  4. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Muszą bosko smakować…. wypróbuję:)!

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Fajne! Muszę chyba pokombinować z dyniowymi wypiekami 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Jak są orzechy, to już mnie kupiłaś:)

  7. muffinki to mój ulubiony rodzaj wypieków- te też z pewnością są pyszne 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Dyniowe muffiny muszą fajnie smakować, a z orzechami tym bardziej!:)

  9. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    dynia i orzechy, mmm! cudowne!:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Małgorzata napisał/a:

    Ta wstążeczka dodaje jej uroku.. mm.. bajecznie wyglądają:)

  11. Natalia - Poezja Smaku megi napisał/a:

    Wyglądaja pysznie! <3

  12. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    A to mnie wyprzedziłaś, też mam w planach muffinki dyniowe. Pięknie i bardzo pysznie się prezentują ! Pozdrawiam 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku kuchenna.pl napisał/a:

    hmm super poznać inny sposób na znane już muffiny 🙂
    uwielbiam muffiny pod każdą postacią 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Monica napisał/a:

    Dynia i orzechy wydają się być dobrym połączeniem, kradnę jedną 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    mmm 🙂 moja faza na babeczki się jeszcze nie skonczyla, ciagle odkrywam nowe połączenia 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku kinga napisał/a:

    Witam.Czy muffinki sa wilgotne i puszyste?

  17. Natalia - Poezja Smaku Ela napisał/a:

    Wspaniały przepis na jesienne podjadanie 😉
    Po studencku, na szybcika
    z dodatkiem żurawinki
    to są same witaminki !

  18. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Robiłam je jeszcze we wrześniu.
    Z żurawiną i orzechami są najlepsze!
    Mam zamrożone dwie porcje purée więc wkrótce znów będą u mnie.
    Później pół roku mnie tu nie było. Dość smutne pół roku, mało jadłam, mało piekłam. Miło wrócić do Ciebie 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    A taki był wtedy plon u dziadków ogrodników 😀

  20. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    A później Halloween.

  21. Natalia - Poezja Smaku Tina napisał/a:

    Zrobiłam z tego przepisu i ciasto wyszło za rzadkie, dodałam więcej mąki i wyszło mega 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)