Miodowiec

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Miodowiec (zwany też rudzielec) to pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Nie jest słodkie, dlatego nawet po ciężkim obiedzie będzie doskonałym deserem. Bardzo podobne robi co roku moja mama (na blogu pod nazwą Kaszak), ale tym razem zdecydowałam się na prostszy przepis znaleziony w zeszycie babci. Miodowiec należy upiec dzień lub dwa przed podaniem – masa musi przez noc oddać wilgoć plackom – dopiero wtedy ciasto uzyska swój smak. Do ciasta najlepiej pasuje polewa karmelowa lub czekoladowa. Ja zrobiłam czekoladową i taką też podaję w przepisie. Placek można też posypać cukrem pudrem. Wybór pozostawiam Wam – w każdej wersji ciasto zachwyca swoim oryginalnym smakiem.

Miodowiec ciastoSkładniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (580 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 2/3 szklanki płynnego miodu (150 g)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody

Masa:

  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200 g)

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka wody

Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sodę. Mieszamy. Dolewamy miód, wbijamy jajka oraz dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Blachę o wielkości ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno pierwszą częścią ciasta. Łapiemy za papier, wyjmujemy placek i ponownie wykładamy nowym papierem tą samą blaszkę. Wylepiamy dno drugą częścią ciasta. Tak samo postępujemy z ostatnią częścią. Każde ciasto pieczemy 10-12 minut w 180°C. Gdy się upiecze, wyciągamy je chwytając za papier i podmieniamy kolejnym przygotowanym plackiem.

Masa: Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, dodajemy cukier z wanilią (ewentualnie wanilinowy) i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtko i kaszę. Dokładnie roztrzepujemy i wylewamy na gotujące się mleko. Intensywnie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Przykrywamy folią aluminiową (aby dotykała dna – nie zrobi się kożuch)  i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimna masa będzie jeszcze bardziej gęsta. Po tym czasie masło ucieramy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce całkowicie zimnej masy z kaszą, aż do wykończenia. Nie przejmujcie się, że masa jest mało smaczna – smaku nabierze w połączeniu z plackami.

Polewa: Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

Na dno blaszki w której piekliśmy placki wykładamy upieczony, pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową masy. Na wierzchu układamy drugi blat i smarujemy pozostałą masą. Nakładamy ostatni placek i polewamy go polewą. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy w temperaturze pokojowej. Najlepsze będzie na trzeci dzień.

Miodowiec ciasto

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

41 Odpowiedzi na Miodowiec

  1. gin napisał/a:

    Wygląda cudnie :)

  2. basinepichcenie napisał/a:

    Ależ pięknie wygląda… ciasto kojarzy mi się z moją babcią, która bardzo lubiła Miodownika…
    Nigdy nie robiłam, przyznam szczerze, że zawsze wydawało mi się, że tutaj potrzeba o wiele więcej czasu i pracy włożyć… a tutaj miłe zaskoczenie. Nie jest najgorzej :)

    • Natalia napisał/a:

      Pracy byłoby dużo, gdybyśmy za każdym razem czekali, aż blacha wystygnie i wylepiali nią ciasto. A tak można wylepić ciastem sam papier, a potem tylko podmieniać w piekarniku – placki upieczemy w ten sposób w pół godziny :) A masa? To zwykły grysik, tyle że zimy i ukręcony z masłem :)

    • basinepichcenie napisał/a:

      Dokładnie… zaskakuje mnie czasem to, że niektóre rzeczy tzn potrawy nie są tak bardzo skomplikowane jakby to się wydawało

  3. Magda C. napisał/a:

    Wygląda niesamowicie! Uwielbiam taki miodowiec, moja Babcia robi go zawsze na Święta. Wyjątkowe ciasto :)

  4. Patyska napisał/a:

    A wiesz, że ja jeszcze normalnego miodowca nie jadłam? Ale zawsze tak mi się podobał, że w książce jest jego wersja bez miodu i jaj ;)
    Został Ci jeszcze kawałek może? ;D

  5. skoraq cooks napisał/a:

    U mnie na pewno byłaby to polewa karmelowa ;-) Jestem o tym przekonana :-)

    • Natalia napisał/a:

      Też miałam ochotę, ale wybrałam mniejsze zło (mniej słodkie, bo moje nogi zaczynają przypominać parówki ;) )

  6. Ervisha napisał/a:

    Przyznam się bez bicia nigdy nie przepadałam za tym ciastem… Mama zawsze robiła je na święta, ale jadł je tylko mój brat… Nie wiem czemu ale innym jakoś nie smakowało i nie smakuje… Może chodzi o tą masę bo same placki sa bardzo smaczne :) . Tak czy owak ciasto darzę sentymentem a Tobie wyszło idealne – wygląda jak miodowiec mojej mamy :)

    • Natalia napisał/a:

      Ciasto jest dość charakterystyczne, nie każdy lubi grysik :) Choć na przyjęciach domowych u mnie zawsze to schodzi najprędzej…

  7. Dzikowiec napisał/a:

    Zawsze jak do Ciebie zaglądam, wychodzę głodna i maksymalnie zainspirowana :) Kolejna perełka!!!!

  8. Łucja napisał/a:

    mmmmm… moje smaki dzieciństwa :) moja mama robi takiego!

  9. Majana napisał/a:

    Piękne ciasto i bardzo świątecznie mi się kojarzy. :)
    Pozdrawiam ciepło

  10. jola8000 napisał/a:

    Wygląda super, też będę robiła miodowe na niedzielę tylko zastanawiam się nad masą :)

  11. Ależ to ciasto musi być pyszne! Jadłam podobne i bardzo mi smakowało :)

  12. judik napisał/a:

    U nas nazywa się miodownik – pycha ciacho!

  13. Znam, bardzo smakowite ciasto, piękne kosteczki, pozdrawiam :)

  14. lutka40 napisał/a:

    czuję się skuszona !

  15. Kokilka napisał/a:

    Jadłam, jest pyszny :)

  16. ELA.M napisał/a:

    Można kawałeczek. Miodownik moim zdaniem jest najlepszym ciastem na świecie.
    Nigdy nie robiłam z masą grysikową, ale już jadła i jest naprawdę pyszny:)

  17. kruszonkanaserniku napisał/a:

    mniam…. a do tego mnóstwo bakalii a najlepsze są tu panorzeszek.pl

  18. Beata napisał/a:

    Już dawno nie jadłam, a bardzo lubię:) Chyba się skuszę i upiekę:)

  19. studentka na diecie napisał/a:

    Ahh mam słabość do takich ciast z kremem ;)

  20. Ania napisał/a:

    pyszne ciacho, ale jakoś nigdy mi nie po drodze je zrobić:P

  21. Agnieszka napisał/a:

    Aż ślinka cieknie… :)

  22. AnnaA-G napisał/a:

    ładnie prezentuje się to ciasto i zapewne rewelacyjnie smakuje:) kiedyś robiłam podobne ciasto. :)

  23. Kaś napisał/a:

    Prezentuje się fantastycznie! A masa z kaszy manny brzmi kusząco

  24. Ola in the kitchen napisał/a:

    Oj tak bardzo dobre jest to ciasto. Dawno go nie piekłam może na święta upiekę :D

  25. lutka40 napisał/a:

    Oj z chęcią bym zjadła kawał takiego pysznego ciacha do kawusi

  26. iza napisał/a:

    uwielbiam takie ciasta

  27. cook and look napisał/a:

    Jak ja dawno nie jadłam takiego ciacha. Pysznie wygląda :)

  28. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Piękne :) ! A najlepsze jest to, że przygotowuje się je 3 dni wcześniej więc łatwo je wkomponować w jakikolwiek napięty plan przygotowań imprezowych ;)

  29. just napisał/a:

    ma znaczenie jakiego użyje miodu??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)