Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowyNie w każdym domu istnieje tradycja pieczenia mazurków na Wielkanoc. Ten jest wyjątkowy i mam nadzieję, że zachęci tych, którzy ich nie robią. Mazurek czekoladowy ma pyszną masę z mleka w proszku i jest na cieście półkruchym – dzięki czemu nie jest suchy i twardy, a delikatny i wilgotny. Przechowywany w chłodnym miejscu może stać nawet do ok. tygodnia, dlatego bez problemu można przyrządzić go wcześniej. Ten nie dotrwał do Świąt – jutro robię go ponownie, bo wyjątkowo nam smakował.

Ciasto półkruche na mazurek:

  • 2 czubate szklanki mąki (300 g)
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 szklanki białego cukru (90 g)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 120 g masła (3/5 kostki)
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku (200 g)
  • dodatkowo: bakalie do dekoracji

Ciasto: Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia należy posiekać nożem z Kasią. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli istnieje potrzeba dodajemy tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Większy kawałek wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1-2 cm. Z mniejszego kawałka formujemy wałek o grubości 2-3 cm i układamy na brzegach (można zrobić też ozdobne, skręcane brzegi). Nakłuwamy mazurka w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.

Masa: W rondelku rozpuszczamy cukier, masło, mleko i kakao. Odstawiamy masę do lekkiego ostudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy przesiane przez sito mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Ciepłą masę wlewamy na upieczony spód. Zostawiamy do ostudzenia, dekorujemy połówkami orzechów lub np. płatkami migdałowymi i żurawiną. Mazurek czekoladowy wstawiamy na kilka godzin do lodówki by całkowicie stężał.

Mazurek czekoladowy

Więcej propozycji na ciasta z wykorzystaniem kostki pieczeniowej Kasia na smacznej stronie www.mojeciasto.pl

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

41 Odpowiedzi na Mazurek czekoladowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda super. U mnie w tym roku będzie chałwowy :)))

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Świetny przepis. Bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia takiego mazurka. Właśnie to ciasto półkruche jest fajne. Czy mogłabyś podać wymiary blaszki? Pozdrawiam 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow… brakuje słów. Serio! Coś cudownego – genialnie go przyozdobiłaś 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Opalanka napisał/a:

    O. U Ciebie jaki ładny, pycha!

  5. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Jak pięknie go udekorowałaś!

  6. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    U mnie w domu nie piekło się mazurków. Były serniki, szarlotki. Pamiętam, ze w telewizji o nich mówiono a ja chciałam spróbować. I kiedy pierwszy raz udało mi się go spróbować – -nie zaskoczył mnie. Mnie podoba się jedynie nazwa. Kojarzy się ze świętami. Z czekoladą gdyby to był mój pierwszy raz – może miałabym inne wspomnienia:)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Rodzajów mazurków jest tak dużo, że każdy na pewno znajdzie smak dla siebie – ważne żeby się nie zniechęcać 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Bardzo podoba mi się i ciasto i masa 🙂 chętnie bym zjadła takiego mazurka !

  8. Natalia - Poezja Smaku Katarzyna napisał/a:

    prezentuje się bardzo elegancko:) naprawdę robi wrażenie.

  9. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    bardzo ładny i subtelny:)

  10. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    U mnie też tradycyjne są mazurki. Czekoladowy bardzo lubię jest super. Pięknie go przyozdobiłaś wygląda tak wiosennie i świątecznie 🙂

  11. Piękny, dekoracyjny jak na mazurka przystało i zapewne przepyszny 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ja wiem, że święta się jeszcze nie zaczęły, ale ja już bym się poczęstowała 🙂

  13. Ale ładnie to udekorowałaś:) Świetny pomysł.

  14. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Bardzo ładnie go udekorowałaś:) Z chęcią się poczęstuję;)

  15. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Piękny równiutki ,podoba mi się 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    Prosty i nie przekombinowany. Podoba mi się 😉

  17. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Taki mazurek to dla mnie ideał. Żadne tam bakalie czy karmele – masa czekoladowa to jest to! ;D

  18. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Cudowny mazurek! Czekoladowy najlepszy 🙂

  19. Twój mazurek wygląda przepysznie! 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Tabletka z forum napisał/a:

    Jak on ślicznie wygląda! Szkoda kroić;)

  21. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Jaki śliczny! Bardzo kusząco wygląda 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    jak ładnie udekorowany 😉

  23. Natalia - Poezja Smaku Martyna napisał/a:

    Upiekłam tego mazurka na tegoroczne święta. Ciasto kruche wyszło świetne, ale masa jak dla mnie trochę za słodka, ale to też kwestia gustu. Moi bliscy zajadali się ze smakiem 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    wygląda świetnie:) tak delikatnie:)

  25. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Eh czemu u mnie nikt w tym roku nie zrobił takiego cuda ;P

  26. Natalia - Poezja Smaku AnA napisał/a:

    Zrobiłam – gorąco polecam! 🙂 Mazurek jest uzależniający, mleko w proszku daje ciekawy posmak 🙂 Na pewno jeszcze kiedyś zrobię, ale chyba nie będę czekała do świąt… 😀

  27. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ojej! Ależ on wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  28. Natalia - Poezja Smaku Sylwia napisał/a:

    Pięknie wygląda. Czy można zastąpić margarynę masłem?

  29. Natalia - Poezja Smaku Paulina napisał/a:

    Przepis sprawdzony polecam

  30. Natalia - Poezja Smaku anetka napisał/a:

    Witam

  31. Natalia - Poezja Smaku anetka napisał/a:

    Mleko w proszku, czyli np. Cremona? Do kawy?

    • Nie, Cremona to śmietanka :). Chodzi o pełnotłuste mleko w proszku – np. takie jak na zdjęciu. Najlepiej poprosić sprzedawcę w sklepie o pokaznie gdzie leży. Ważne, aby mleko nie było granulowane, a w proszku

    • Natalia - Poezja Smaku anetka napisał/a:

      Aa ja zrobilam ze smietanka xd no nic mize bedzie zjadliwe xd troche musze pocwiczyc estetyczne wykonanie xd ale chyba nie jest tragicznie. Od razu cale mleko wsypujesz i mieszasz czy partiami?

    • Dodaję po trochu i jednocześnie mieszam 🙂

  32. Natalia - Poezja Smaku zuza napisał/a:

    Cukier,masło,mleko i kakao tylko rozpuszczamy nie gotujemy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)