Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Jeśli rosół na obiad to za mało, polecam zrobić bardzo tanie i proste marchewkowe kopytka. Z resztek rosołu przygotujemy ziołowy sos – ja miałam akurat pięknie pachnący tymianek, ale świetnie też będzie pasował świeży rozmaryn czy delikatny koperek. Kopytka to na pewno smak dzieciństwa dla wielu osób, a w wersjach smakowych – z marchewką, dynią, burakiem czy szpinakiem zyskają nie tylko nowy kolor, ale też całkiem nowe oblicze smakowe. Ja dodatkowo użyłam do nich zdrowszej mąki pełnoziarnistej. Przypomnę, że do kopytek używamy ziemniaków starych (a nie młodych), zaś najlepsze kopytka wyjdą, gdy ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej i zdążą przemarznąć w lodówce.

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowymSkładniki (waga warzyw po obraniu):

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej (1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (można zastąpić suszonym rozmarynem lub pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos tymiankowy:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (można zastąpić innym świeżym ziołem – koperkiem, pietruszką, rozmarynem)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Marchewkowe kopytka: Gotujemy obrane ziemniaki i marchewkę do miękkości, a następnie całkowicie studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej lub ewentualnie w zimę wystawić je na trochę na mróz). Zimne warzywa przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, tymianek oraz sól. Wyrabiamy ciasto – należy to zrobić dość szybko, kopytka nie lubią długiego wyrabiania. Gdyby były bardzo mocno lepiące możemy dodać ciut więcej mąki (nie można przesadzić, aby nie były twarde). Przekładamy na stolnicę delikatnie wysypaną mąką. Rolujemy dłońmi małe wałeczki. Każdy wałeczek kroimy nożem pod kątem na kopytka. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wrzątek – solimy go i dajemy łyżeczkę dowolnego tłuszczu (najlepiej oleju), aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości gotują się około 4-7 minut). Marchewkowe kopytka podajemy na przygotowanym sosie tymiankowym. Warto zrobić podwójną porcję – i na drugi dzień odgrzać kopytka na maśle.

Sos tymiankowy: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce masła na patelni. Gdy będzie szklista wlewamy bulion. Dodajemy zioła prowansalskie, suszony oraz posiekany tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje, wlewamy śmietanę zahartowaną jedną łyżką bulionu. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

  1. Łucja napisał/a:

    Te cętki marchewkowe wyglądają uroczo :) całość pyszna!!

  2. My simple cuisine napisał/a:

    Jeszcze nie probowalam marchewkowych. Twoje wygladaa cudnie i smacznie ;) Az slinka cieknie

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Kopytka szpinakowe! Zainspirowałaś mnie. :) ) Chociaż te marchewkowe też wyglądają zacnie.;))

  4. Magda C. napisał/a:

    Świetny pomysł na kopytka! Takich marchewkowych jeszcze nie jadłam :) Wyglądają bardzo apetycznie :)

  5. Patyska napisał/a:

    Rosół za mało? No tak, może być za mało ;) W każdym razie kopytkami, a jako słabo kluskowo-serowa bogini raczej sosem tymiankowym, nie pogardzam nie nie :)

  6. skoraq cooks napisał/a:

    Nigdy takich nie jadłam, a bardziej niż chętnie bym spróbowała :-)

  7. zjedz_mnie napisał/a:

    Nawet ciekawie wygladają :)

  8. galantyna.pl napisał/a:

    Marchewkowych nie jadłam, muszą być pyszne!

  9. Anita napisał/a:

    Jestem pod wrażeniem ich, świetny pomysł i mam zamiar skorzystać z pomysłu:)

  10. Małgosia napisał/a:

    Aromatyczne, apetyczne… Wpadam na obiad ;)

  11. Salvador Dali napisał/a:

    muszę je zrobić! Muszę!
    :)
    Ten kolor, zapewne smak-mniaaaam! :)
    Zachwyciłaś mnie nimi dzisiaj ;)

  12. napiecyku napisał/a:

    Masz bardzo ciekawe pomysły:))

  13. Ania napisał/a:

    fajny pomysł na urozmaicenie ich marchewka:)

  14. lutka40 napisał/a:

    super pomysł i taki apetyczny !!!- mniam

  15. moja pasja smaku napisał/a:

    Oooo ciekawa, poza klasycznymi, innych nie próbowałam :) Zaintrygował mnie ten przepis :)

  16. Pati napisał/a:

    Przepyszna propozycja!

  17. ELA.M napisał/a:

    Takich kopytek jeszcze nie robiłam, czas to kiedyś nadrobić:)

  18. wenus-lifestyle napisał/a:

    Nie jadłam jeszcze takich, lubię eksperymentować, więc spróbuję ;)

  19. studentka na diecie napisał/a:

    Bardzo smakowicie wyglądają :) )

  20. JustInka napisał/a:

    Takie kopytka to totalna rozpusta :) Ja typowo kluskowa bestia pochłonęłabym je w całości.

  21. Swietne do spróbowania !

  22. Dzikowiec napisał/a:

    Och, jak ja kocham takie kluchy!

  23. iza napisał/a:

    kiedyś robiłam marchewkowe, ale z takim sosem muszą smakowac wybornie

  24. Lady housewife napisał/a:

    Wyglądają świetnie! Bardzo fajny pomysł na inną wersję tradycyjnych kopytek!

  25. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Super pomysł z tymi marchewkowymi kopytkami :) !

  26. Agata napisał/a:

    nie mam żadnego urządzenia którym mogłabym zmielić ziemniaki – można je po prostu drobno rozgnieść widelcem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)