Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Jeśli rosół na obiad to za mało, polecam zrobić bardzo tanie i proste marchewkowe kopytka. Z resztek rosołu przygotujemy ziołowy sos – ja miałam akurat pięknie pachnący tymianek, ale świetnie też będzie pasował świeży rozmaryn czy delikatny koperek. Kopytka to na pewno smak dzieciństwa dla wielu osób, a w wersjach smakowych – z marchewką, dynią, burakiem czy szpinakiem zyskają nie tylko nowy kolor, ale też całkiem nowe oblicze smakowe. Ja dodatkowo użyłam do nich zdrowszej mąki pełnoziarnistej. Przypomnę, że do kopytek używamy ziemniaków starych (a nie młodych), zaś najlepsze kopytka wyjdą, gdy ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej i zdążą przemarznąć w lodówce.

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowymSkładniki (waga warzyw po obraniu):

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej (1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (można zastąpić suszonym rozmarynem lub pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos tymiankowy:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (można zastąpić innym świeżym ziołem – koperkiem, pietruszką, rozmarynem)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Marchewkowe kopytka: Gotujemy obrane ziemniaki i marchewkę do miękkości, a następnie całkowicie studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej lub ewentualnie w zimę wystawić je na trochę na mróz). Zimne warzywa przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, tymianek oraz sól. Wyrabiamy ciasto – należy to zrobić dość szybko, kopytka nie lubią długiego wyrabiania. Gdyby były bardzo mocno lepiące możemy dodać ciut więcej mąki (nie można przesadzić, aby nie były twarde). Przekładamy na stolnicę delikatnie wysypaną mąką. Rolujemy dłońmi małe wałeczki. Każdy wałeczek kroimy nożem pod kątem na kopytka. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wrzątek – solimy go i dajemy łyżeczkę dowolnego tłuszczu (najlepiej oleju), aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości gotują się około 4-7 minut). Marchewkowe kopytka podajemy na przygotowanym sosie tymiankowym. Warto zrobić podwójną porcję – i na drugi dzień odgrzać kopytka na maśle.

Sos tymiankowy: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce masła na patelni. Gdy będzie szklista wlewamy bulion. Dodajemy zioła prowansalskie, suszony oraz posiekany tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje, wlewamy śmietanę zahartowaną jedną łyżką bulionu. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Te cętki marchewkowe wyglądają uroczo 🙂 całość pyszna!!

  2. Natalia - Poezja Smaku My simple cuisine napisał/a:

    Jeszcze nie probowalam marchewkowych. Twoje wygladaa cudnie i smacznie 😉 Az slinka cieknie

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Kopytka szpinakowe! Zainspirowałaś mnie. :)) Chociaż te marchewkowe też wyglądają zacnie.;))

  4. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Świetny pomysł na kopytka! Takich marchewkowych jeszcze nie jadłam 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Rosół za mało? No tak, może być za mało 😉 W każdym razie kopytkami, a jako słabo kluskowo-serowa bogini raczej sosem tymiankowym, nie pogardzam nie nie 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Nigdy takich nie jadłam, a bardziej niż chętnie bym spróbowała 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Nawet ciekawie wygladają 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Marchewkowych nie jadłam, muszą być pyszne!

  9. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Jestem pod wrażeniem ich, świetny pomysł i mam zamiar skorzystać z pomysłu:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Aromatyczne, apetyczne… Wpadam na obiad 😉

  11. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    muszę je zrobić! Muszę!
    🙂
    Ten kolor, zapewne smak-mniaaaam! 🙂
    Zachwyciłaś mnie nimi dzisiaj 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Masz bardzo ciekawe pomysły:))

  13. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    fajny pomysł na urozmaicenie ich marchewka:)

  14. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    super pomysł i taki apetyczny !!!- mniam

  15. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Oooo ciekawa, poza klasycznymi, innych nie próbowałam 🙂 Zaintrygował mnie ten przepis 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Przepyszna propozycja!

  17. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Takich kopytek jeszcze nie robiłam, czas to kiedyś nadrobić:)

  18. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Nie jadłam jeszcze takich, lubię eksperymentować, więc spróbuję 😉

  19. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Bardzo smakowicie wyglądają :))

  20. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Takie kopytka to totalna rozpusta 🙂 Ja typowo kluskowa bestia pochłonęłabym je w całości.

  21. Swietne do spróbowania !

  22. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Och, jak ja kocham takie kluchy!

  23. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    kiedyś robiłam marchewkowe, ale z takim sosem muszą smakowac wybornie

  24. Natalia - Poezja Smaku Lady housewife napisał/a:

    Wyglądają świetnie! Bardzo fajny pomysł na inną wersję tradycyjnych kopytek!

  25. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Super pomysł z tymi marchewkowymi kopytkami :)!

  26. Natalia - Poezja Smaku Agata napisał/a:

    nie mam żadnego urządzenia którym mogłabym zmielić ziemniaki – można je po prostu drobno rozgnieść widelcem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)