Mango lassi to orzeźwiający napój pochodzący z okolic Indii, Pakistanu i Nepalu. Lassi oznacza napój na bazie jogurtu i wody / mleka / śmietany. Może występować w wersji słonej lub słodkiej. Zazwyczaj jego głównym składnikiem są owoce. Największą popularność na świecie zyskało słodkie lassi z mango, które dodatkowo przyprawia się mielonym kardamonem lub wodą różaną. Innym znanym lassi jest słona miesznka jogurtu i mięty. U nas mango lassi spotkamy w każdej hinduskiej knajpie – bardzo rzadko robione za to jest w polskich domach. To zdrowy napój, w dodatku mango bardzo odżywczo działa na naszą cerę, dlatego warto je pić. Skutecznie gasi pragnienie, a do tego jest sycące. Świetne jako drugie śniadanie w upalny dzień.
Mango lassi – składniki:
- 2 duże, bardzo dojrzałe owoce mango
- 400 ml jogurtu naturalnego lub greckiego – light
- 2 łyżki miodu
- 1/3 – 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (ewentualnie odrobina wody różanej lub pomarańczowej)
- opcjonalnie: kostki lodu
- opcjonalnie: mięta do dekoracji
Mango obieramy, wycinamy pestkę i miksujemy w blenderze wraz z miodem i ewentualnie z kilkoma kostkami lodu (jeśli używamy). Dodajemy jogurt oraz kardamon i miksujemy ponownie. Rozrzedzamy mlekiem – mango lassi musi być dość gęste, dlatego nie potrzeba dodawać więcej niż pół szklanki. Podajemy przybrane listkami mięty. Mango lassi można przygotować wcześniej (bez lodu) i przechowywać do dwóch dni w lodówce.
Uwielbiam. Właśnie wczoraj robiłam 🙂
Brakuje mi tylko mango 🙂 śliczne
Prosty i smaczny napój.
Aż dziwne, że jeszcze takiego koktajlu nie zrobiłyśmy, bo przecież mango kochamy 🙂
Pięknie podane 🙂
Jak dla mnie to fajny przepis, no mango i ja bardzo się lubimy 🙂
uwielbiam lassi, a mango to już w ogóle bym mogła jeść ciagle! 🙂
Kolor fantastyczny, słoneczny, wakacyjny 🙂
Wygląda przeapetycznie 😀 Słoneczny kolor zachęca i czuć, że taki napój odrazu fajnie orzeźwi 😀
Świetny zdrowy i orzeźwiający napój mogący faktycznie służyć jako drugie śniadanie !!!!
Wiesz, że z greckim jeszcze nie robiłam? Bardzo chętnie się skuszę! 🙂
uwielbiam lassi! Mój znajomy z Pakistanu kiedyś bardzo mi zachwalił, ‚sprzedał’ przepis i teraz raz na jakiś czas się delektuję:)
Nata, gdzie kupujesz dojrzałe mango?
PS. Śliczne zdjęcia.
Niestety nie w Warszawie, a w mojej rodzinnej miejscowości – była promocja po 4 zł za sztukę – duże i dojrzałe 🙂
mniammm uwielbia,
samym kolorem napiłam się:)
Pychotka 😉
Pycha, dzisiaj akurat robiłam 😉
Nie wiem w sumie dlaczego tego nigdy nie próbowałam, bo mango uwielbiam!
Lubię mango. Świetnie się sprawdza w różnych koktajlach i napojach. Ma piękny kolor. Pyszny i pożywny. Muszę spróbować z dodatkiem kardamonu 🙂
Raz go piłam w jakiejś knajpie i był przepyszny. Muszę odtworzyć przepis w domu 🙂
Właśnie zakupiłam mango i już myślę o koktajlu!
Wygląda cudnie. Nie robiłam. Błąd:)
Uwielbiam <3
Uwielbiam ten koktajl! Zawsze jak jestem w indyjskiej restauracji, nie potrafie wyjść bez deseru w postaci tego koktajlu 🙂 chyba przyprawy sprawiają, że ma on to „coś” 🙂 Dzięki za przepis, chętnie wypróbuje!