Domowe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania? To możliwe! Pączki angielskie, zwane także oberwańcami pamiętają czasy moich babć. Przygotowanie wraz z pieczeniem całej porcji zajęło mi niecałe… pół godziny. Smakują bardzo podobnie do serowych oponek, są delikatne, waniliowe i pyszne. Powstają poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, dlatego mają nieregularne kształty – ale taki ich urok. Polecam na karnawał i tłusty czwartek wszystkim zapracowanym.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.
Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/przepisy-na-tlusty-czwartek-i-karnawal
kiedyś tez robiłam; bardzo smaczne 😉
takie mini pączki lubię chyba najbardziej 🙂 a wersja z serkiem bardzo mi się podoba 🙂
Bardzo fajny przepis:)
Musiały być pyszne;)
Lubię takie szybkie i proste przepisy, zwłaszcza z tak fantastycznym efektem 🙂
o jejciuuuuu, tak jednego chociaż…;D
Częstuj się Ola 😉
Robiłam je, potwierdzam szybkie,proste i pyszne 🙂
jedyne pączki jakie lubię:)
Małe, pyszniutkie i urocze !
Oooooo to zaiste błyskawiczna propozycja w sam raz dla mnie, bo smażenie zwykłych pączków po prostu mnie przeraża 🙂
Pyszne wspomnienie dzieciństwa :)!
Aaaa wyglądają cudownie, jutro zrobię takie 😉
Jak są takie szybkie to chętnie zrobię. Na jakim oleju smażyłaś?
Zwykłym, rzepakowym. Używałam Kujawskiego
OK. dzięki 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Zaraz idę do sklepu po składniki i zabieram się do dzieła 🙂
pysznie wygladaja:) a mam male pytanko czy serki danio by sie tez nadawaly??
Jak najbardziej
witam. Mam straszną ochotę zrobić te pączusie. Chcialam się zapytać ile sztuk wychodzi z tego przepisiku? Mam 5osobową rodzine i nie wiemm czy wystarczy z takiej ilości. Dzięki z góry.
Zrobiłabym co najmniej z 1,5 porcji Basiu, pączusie szybko znikają 🙂
Miałaś racje Natalko pączki szybko znikają, robię z podwójnej porcji i zostaje zaledwie kilka na drugi dzień do kawy. Zawsze wychodzą i super smakują. Jutro zamierzam znowu je zrobić. Dziękuję za fajny, prosty i smaczny przepisik. Pozdrawiam Natalko serdecznie…***
Bardzo mi miło! Pozdrawiam :)))
Pyszne. POLECAM!
dzis robilam. PYCHA
Fantastyczne! Za nim olej się rozgrzeje to ciasto jest już gotowe. Maja fantastyczne kształty takie cudaczne, córeczka je uwielbia. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób aby włożyć do pączka nadzienie po upieczeniu ?
Można spróbować strzykawką bez igły lub szprycą ze specjalną końcówką 🙂
Pączki suuuuper. Zrobiłam z 2porcji ale dla moich dwóch synów i tak za mało <(
Przepyszne wyszły 🙂 świeżo usmażone 🙂 jutro do kawy w pracy będą idealne 🙂
Ślicznie wyszły!
A czy można dodać jakieś nadzienie? 🙂
Można dodać nadzienie, ale dopiero do upieczeniu. Można też przygotować sos waniliowy do maczania.
pączki=mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
bardzo pyszne ,bardzo łatwe super
Pączki są przepyszne, tylko jest jeden problem opadają zaraz po wyłożeniu na talerz
Robilam wszystko wedlug przepisu, ale….. no niestety, páczusie po upieczeniu opadaja i sa malo slodkie i jakby troche gumiaste, nie sa puszyste, chcialabym zaznaczyc ze make przesialam. Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim udanego Tlustego Czwartku.
Też bym chciała wiedzieć co jest nie tak. To trzecie podejście i znowu opadają i są gumowe. Dla mnie to było ostatnie podejście!
Jednym słowem bardzo dobre i szybkie w wykonaniu. Polecam. Pycha
Paczuszki przepyszne, cała rodzinka się zajada 🙂 zrobiłam je na szybko nawet mąki nie przesialam a są puszyste.
Nie dodaje się proszku do pieczenia jeżeli smażymy na głębokim oleju .Efekt taki iz cały tłuszcz wykipi .
Nie zdarzyło mi się, żeby kipiał w przypadku tych pączków – to bardzo stary i sprawdzony przepis
Właśnie dziś robiłam wyszły pyszne!:) lepsze niż z cukierni :)dodałam łyżkę alkoholu tak jak do faworkow. Ale muszę się podzielić bo próbowałam z cukrem pudrem i lukrem i te drugie mmm porostu niebo w gębie:) lukier zrobiłam na soku z cytryny i nie potrzebne przy takim nawet nadzienie. robiłam je już któryś raz i ani razu nie opadły po wyjęciu
Dodam jeszcze coś, co moim zdaniem uatrakcyjni ten fajny przepis i spowoduje, że te pączki będą do złudzenia przypominały pączki tradycyjne.
Po pierwsze – ich kształt. Kształt kulki o średnicy tradycyjnego pączka uzyskałem porcjując dość płynne ciasto przy pomocy łyżki do lodów tzw. gałkownicy o średnicy 5 cm (kosztuje ok. 7 zł).
Po drugie – nadzienie. Jednak pączek bez nadzienia to nie pączek. Nadzienie w postaci np. powideł śliwkowych wprowadzam przy pomocy szprycki do dekoracji lodów do środka pączka po jego usmażeniu. Te szprycki są sprzedawane (cena kilka zł) z kompletem końcówek – wybieram końcówkę o kształcie zaostrzonej rurki.
Smacznego !
Witam. Mam inny smak serka czy nada sie? Musi byc koniecznie waniliowy serek?
Powinno się udać
Idziemy robić paczusie
polecam zrobienie ich z serka danio o smaku brzoskwiniowym! niebo w pychu!
Ps- sama potrafie pochlonac wszystkie, zdwajajac ilosc skladnikow 😮 dlatego robie je na prawde rzadko
Wspaniałe I bardzo smaczne Szybki deserek, dzieci zachwycone. Nawet można użyć mąkę bez glutenu.
Użylam kremowego sera Jak Na sernik Na zimno dołożyłam waniliowy cukier i cukier puder A reszta z przepisu.
Na próbę zrobiłam z Bez glutenowej mąki.
Podobne w smaku. Zamiast proszku do pieczenia użyłam sodę oczyszczoną.
Polecam.
Co roku robie takie paczusie. Czytajac Twoj przepis zastanawiam sie czy jajka roztrzepac mikserem cz mixowac trzepaczka. Prawdziwa osoba znajaca kuchnie zna slownictwo. Ty chyba jestes pseudo kucharka.
Witam, czy serek homogenizowany moge zastapic jogurtem vaniliowym? Nie wiem zupelnie Co to jest serek homogenizowany. Jaka jest roznica miedzy dwoma?