Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska potrawa rodzinna. Doskonała alternatywa dla spaghetti bolognese i fantastyczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Pulpecików nie obsmażam – gotowane bezpośrednio w sosie są znacznie delikatniejsze. Danie pokochają dzieci – za smak i ich mamy – za prostotę przygotowania.

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowymPulpeciki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz

Makaron z sosem pomidorowym:

  • 500 g makaronu (świderki, rurki, kolanka, spaghetti)
  • 500 g krojonych pomidorów z dodatkiem bazylii (z kartonika lub puszki)
  • 2 średnie, czerwone cebule (można zastąpić białymi)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka czerwonego pesto (można pominąć)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Mięso mielimy wraz z obraną cebulką (jeśli kupiliśmy mięso już zmielone, cebulkę można zblendować lub zetrzeć na tarce). Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę, tarty parmezan, bułkę tartą, oregano, paprykę oraz solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy masę ręką, a następnie formujemy duże pulpeciki – kulki powinny mieć wielkość mniej więcej piłeczki ping-pongowej.

Przygotowujemy sos. Na patelni, która ma przykrywkę (ewentualnie w szerokim, niskim garnku) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę czerwone cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, przesmażamy minutę i zalewamy pomidorami. Mieszamy i dodajemy pesto, ocet balsamiczny, oregano, gałkę oraz sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje, na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 20 minut.

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Gdy pulpety dochodzą gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron układamy na talerze i polewamy sosem pomidorowym z pulpecikami.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda pysznie, chociaż dziś u mnie ścisła dieta po ostatkach:)

  2. Pan Deserek :) napisał/a:

    I narobiłaś mi „smaka” na makaronik 🙂

  3. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Takie pulpeciki kojarzą mi się z dzieciństwem. Wyglądają wybornie 🙂

  4. Magda C. napisał/a:

    Wspaniałe pulpeciki! Pyszny obiad, w sam raz dla mnie 🙂

  5. AnnaA-G napisał/a:

    bardzo lubię takie dania. Ostatnio nawet robiłam:)

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Takie obiady są u nas bardzo często. Uwielbiamy połączenie mięsa mielonego z sosem pomidorowym i makaronem. Nigdy wcześniej nie dodawałam octu balsamicznego do sosu. Bardzo mnie tym zaciekawiłaś 🙂 Muszę spróbować. Pozdrawiam 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Bardzo poprawia smak pomidorów – z jego pomocą można też zrobić błyskawiczny sos do pizzy bez gotowania

  7. JustInka napisał/a:

    Pulpety w sosie pomidorowym to jedno z naszych ulubionych obiadów 🙂

  8. Jolka napisał/a:

    Moje dziecko uwielbia takie kluseczki z mięskiem.

  9. Patyska napisał/a:

    NIommmm… może podrzucę Ci młodzież na obiad? 😉

  10. lutka40 napisał/a:

    To jest to co lubię najbardziej .Pycha !

  11. Łucja napisał/a:

    Masz rację 🙂 moje dzieci uwielbiają takie dania, po pierwsze makaron!! po drugie pulpeciki! dla nich nie ma nic lepszego 😀

  12. ELA.M napisał/a:

    Makaron z pulpecikami z sosem pomidorowym jest bardzo smaczny, dzieciaki bardo to lubią:)

  13. napiecyku napisał/a:

    Cała moja rodzinka bardzo lubi takie obiadki:))

  14. My simple cuisine napisał/a:

    Lubimy takie obiadki 🙂

  15. Magda C. napisał/a:

    Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award – zachęcam do wspólnej zabawy:), szczegóły znajdziesz na http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/szarlotka-z-jajecznym-budyniem.html

    • Natalia napisał/a:

      Dziękuję Magda, byłam już bardzo często nominowana, to raczej zabawa dla świeżych blogów, raczej nie wezmę udziału

  16. judik napisał/a:

    Wygląda bardzo smacznie! 🙂

  17. iza napisał/a:

    z chęcią zjadłabym sobie takie danie

  18. Ania napisał/a:

    pyszny obiadek, który chyba każdy zna:)

  19. Salvador Dali napisał/a:

    może i to śmieszne, ale spaghetti jadłam milion razy..
    Ale nigdy, no przenigdy nie jadłam właśnie jak na filmach, że w formie kulek 😀
    A ty masz jeszcze świderki, to już w ogóle bomba! 😀

  20. wedelka napisał/a:

    Pyszna klasyka 🙂

  21. To co lubię najbardziej, przepysznie 🙂

  22. kofola napisał/a:

    Pierwszy raz od 4 lat udało mi się ugotować coś, co mi smakuje. Dziękuję 🙂

  23. Qchnia napisał/a:

    Witam, bardzo podobają mi się Twoje klopsiki. Zaczerpnęłam przepis od Ciebie już jakiś czas temu 🙂 a co wyszło?
    Proszę, zerknij na fotkę i daj mi szansę udziału w Twoim boskim konkursie 🙂
    Pozdrawiam
    Kaśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)