Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

Makaron z cukinii w sosie pomidorowymMakaron z cukinii? Cukinia może być lekkim i zdrowym zamiennikiem makaronu. Wystarczy nabyć spiralizer lub obieraczkę pozwalającą uzyskać cienkie paseczki julienne. Ja obieraczkę kupiłam już jakiś czas temu (za niecałe 5 zł) i po miesiącu w końcu odważyłam się przerobić cukinię na „makaron”. Do tego prosty sos pomidorowy z dodatkiem suszonych pomidorów i uzyskałam pyszny, niskokaloryczny, zdrowy obiad. Idealny na niemal 30 stopniowy upał, gdy nie ma się ochoty na tradycyjne obiady. Ja swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego.

Makaron z cukinii w sosie pomidorowym:

  • 2 duże cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami np. bazylią lub oregano)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • garść liści bazylii
  • ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku)
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • duża szczypta cukru
  • opcjonalnie: parmezan do posypania
  • narzędzia: spiralizer lub obieraczka julienne

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy (możemy ją obrać, ale nie musimy). Obieramy ją za pomocą obieraczki julienne lub używamy spiralizera, aby uzyskać długie i cienkie paseczki warzywa. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy razem przez minutę po czym dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy ocet balsamiczny, płaską łyżeczkę soli, płatki chili oraz dużą szczyptę cukru i pieprzu. Podgrzewamy ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i dodajemy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy, aby cały „makaron” oblepił się w sosie. Podgrzewamy cukinię w sosie przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do dwóch miseczek. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym możemy posypać parmezanem (w wersji wegańskiej pomijamy).

Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

Makaron z cukinii w sosie pomidorowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

  1. wedelka napisał/a:

    Świetny pomysł 🙂 Muszę się skusić 🙂

  2. Pati napisał/a:

    Bardzo apetycznie, uwielbiam wszystko co cukiniowe!

  3. świetny lekki obiad 🙂

  4. Ewa napisał/a:

    Aż nie dowierzam, że ten makaronik jest z cukini, zjadłabym chętnie, bardzo chętnie!

  5. Marta napisał/a:

    z pewnością spróbuję 🙂 wygląda rewelacyjnie! uwielbiam cukinię 🙂 super!!!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)