Łosoś z pieczoną dynią

Jesienią królują dynie – są tanie i można je wszędzie kupić, dlatego warto nabyć kilka sztuk i sukcesywnie wykorzystywać w kuchni (dobrze przechowują się w chłodnych miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz na chłodniejsze dni.

Łosoś z pieczoną dynią i pestoŁosoś z pesto (dla 4 osób):

  • 4 porcje filetu z łososia bez skóry
  • 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki ziaren dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Pieczona dynia:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule)
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre)
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą kostkę (2,5 – 3 cm) – polecam dynię hokkaido, wtedy nie ma potrzeby jej obierania. Pokrojoną dynię wrzucamy do miski. Cebule szalotki obieramy i kroimy na dwie części (jeśli używamy czerwonych cebul to na cztery), dodajemy do dyni. Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty czosnek i starty imbir. Wsypujemy rozmaryn, oregano, chili, gałkę oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek czosnku, pestki dyni, parmezan, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy na gładko (można też utłuc i rozetrzeć w moździerzu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Pesto smarujemy na każdym filecie ryby zostawiając trochę do podania.

Po 15 minutach pieczenia dyni, wyjmujemy blachę, dokładamy filety z łososia z pesto, wkładamy z powrotem i pieczemy jeszcze razem przez kolejne 12-14 minut (w zależności od grubości filetów). Łososia z pieczoną dynią przekładamy na talerze i podajemy z pozostałym pesto.

Łosoś z pieczoną dynią i pesto

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Łosoś z pieczoną dynią

  1. Łucja napisał/a:

    Pyszna propozycja :) Lubię takie dania na jedną blachę :D

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Łosoś to moja ulubiona ryba. Z pesto… wygląda wspaniale i pewnie wspaniale smakuje:)

  3. Marzena napisał/a:

    Rewelacja, bardzo ciekawy pomysł na podanie łososia :-) z chęcią wypróbuję :-)

  4. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Mi również podoba się łosoś w takiej formie, pieczona dynia….mniam :)

  5. marcela napisał/a:

    ooo! nie próbowałam nigdy łączyć łososia i dyni!! wspaniały pomysł!

  6. skoraq cooks napisał/a:

    Fajny pomysł na łososia :-)

  7. filizanka-smakow napisał/a:

    ale pięknie podane !!
    musi smakować wyśmienicie :) )

  8. Dorota Śmietana napisał/a:

    Bardzo podoba mi się pomysł na łososia z pesto! Byłam już nieco znużona moimi ostatnimi łososiami… :)

  9. Amber napisał/a:

    Przepyszne danie!
    Dla mnie idealna kompozycja smaków.

  10. Megly napisał/a:

    Mmm, pyszności. Jakie wykwintne danie. Uwielbiam łososia. jadłam na wiele sposobów, ale taki to dla mnie nowość i niezwykła inspiracja. Muszę przyrządzić moją ulubioną rybkę w taki sposób. Pozdrawiam :)

  11. Patyska napisał/a:

    Wybitnie pomysłowe, kochana, i intrygujące smakowo, muszę wypróbować.

  12. Ania napisał/a:

    danie pierwsza klasa :) u mnie też teraz często dynia występuje :)

  13. poprosze dokładkę napisał/a:

    przepyszna kompozycja! no i bardzo zdrowa :-) )

  14. Marcelina napisał/a:

    Gdyby nie cena, łososia jadłabym non stop, uwielbiam tą rybę :)

  15. iza napisał/a:

    pysznie jak zwykle u Ciebie

  16. Opalanka napisał/a:

    Bardzo ładny i smaczny obiad. Mam dynię!

  17. Znakomity obiad tak pięknie podany :)

  18. Kamila napisał/a:

    Rewelacyjny sposób na łososia!!! Uwielbiam i łososia i pesto, ale nigdy nie pomyślałam, żeby je połączyć. Ja użyłam gotowego pesto i dynię upiekłam razem ze słodkim ziemniakiem. Słodkie warzywa świetnie skomponowały się z delikatnym smakiem łososia i ostrzejszym pesto. Niesamowicie smakowało nawet tym, co fanami łososia nie są :) Polecam wszystkim tym, którzy lubią ciekawe połączenia smaków.

  19. ELA napisał/a:

    Smakowicie wygląda. Zawsze jakoś nie pewnie podchodziłam do dyni, w końcu skosztowałam i jest na prawdę smaczna:)

  20. Twój Raj napisał/a:

    Jak dla mnie to ten przepis jest rewelacyjny, ponieważ nie dość że jest w nim łosoś to jeszcze dynia, pyyyycha !!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)