Lubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę – bardzo łatwo się go przyrządza. Łosoś z frytkami z batatów bez wątpienia będzie w moim stałym repertuarze.
Łosoś:
- 2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego
- poł łyżeczki soli
Frytki z batatów:
- 2 bataty / pataty (każdy po ok. 400 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć)
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego
Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej miseczki lub filiżanki wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy: słodką paprykę, tymianek, granulowany czosnek, mieloną kolendrę, sól oraz chilli. Mieszamy i wlewamy do słodkich ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Łosoś: Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada). Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier, tymianek, kurkumę, chilli i sól) rozcieramy w moździerzu na pył. Dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy do środka rybę. Potrząsamy dokładnie torebką, aż cała ryba będzie w przyprawach. Na ostatnie 10 minut pieczenia batatów (po 20 minutach) układamy na frytkach rybę. Pieczemy 10 minut. Od razu podajemy. Łosoś z frytkami z batatów może być podawany sam lub z sosem jogurtowym.
ulala.. jakże to pięknie podane! I ten łosoś- wygląda jak król 🙂
Pyszne danie. Składniki które uwielbiam 🙂
Wczoraj jadłam frytki z dyni piżmowej, wyglądały bardzo podobnie i smakowały jak te z batatów. Są przepyszne 😀
P.S. Pięknie podane danie :))
Pyszny miałaś obiad, piękne kolory 🙂
Apropo Batatów to polecam zrobić chipsy z batatów ostatnio na street food festiwal częstowali takimi łakociami i było wyborne
Oj zgadzam się pysznie wygląda… Chyba najbardziej lubię łososia 😉
Idealne danie dla mnie, może mi je podeślesz? 🙂
Dla mnie idealne danie 🙂
Jej narobiłaś mi takiego smaka 🙂
po prostu pyszny obiad na który chętnie bym się skusiła 🙂
Bardzo fajne połączenie produktów i smaków, dodatek oleju rzepakowego i fajnych egzotycznych przypraw bardzo mnie cieszy
Smakowite danie baaardzo.