Łosoś na seleroym musieDługo polowałam na wędzoną paprykę w proszku. W końcu udało mi się ją dostać w stoisku z węgierską żywnością. Można też ją nabyć w sklepach internetowych. Bardzo aromatyczna przyprawa. Wspaniale łączyła się z łososiem, którego podałam na delikatnym selerowym musie z koperkiem.

Składniki:

  • 1 filet (150-200g) z łososia bez skóry na osobę
  • wędzona papryka w proszku (można zastąpić słodką papryką, ale smak będzie nieco inny)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łodyżek selera naciowego
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Zaczynamy od zamarynowania łososia. Skrapiamy go delikatnie sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Na końcu nacieramy go wędzoną papryką tak, aby cały był w niej obtoczony. Odstawiamy do lodówki. W małym rondelku roztapiamy łyżkę masła, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pokrojone drobno 2 ząbki czosnku. Seler kroimy w 2-3 cm kawałki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, mieszając. Seler zalewamy małą ilością wody – tak aby był nią ledwo przykryty i gotujemy przez ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie całość blendujemy. Dodajemy sól, pieprz oraz pokrojony koperek. Łososia wyjmujemy z lodówki i smażymy na oliwie z oliwek po ok. 2 minuty z każdej strony. Na talerze rozkładamy mus, a na wierzchu kładziemy rybę. Do obiadu będzie pasował właściwie każdy dodatek: ryż, kuskus, pieczone lub gotowane ziemniaki.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!