Łosoś w cieście francuskim

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 3,80 z 5)
Loading ... Loading ...

Łosoś w cieście francuskimNie potrzebuje wielu przygotowań, a może zrobić doskonałe wrażenie. Łosoś w cieście francuskim. Łososia możemy podać samego jako przekąska lub z surówką. Doskonały na romantyczną kolację przy świecach lub jako popisowe danie, gdy nie dysponujemy wielkimi umiejętnościami kulinarnymi. Przepis powstał jak zwykle spontanicznie. Ryba była jednak tak delikatna i tak dobrze współgrała z maślanym aromatem ciasta, że na pewno jeszcze go zrobię nieraz.

Składniki:

  • filety ze świeżego łososia (ok. 120 gram na osobę)
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • sok z cytryny + plasterek cytryny na porcję do dekoracji
  • sól, pieprz

Składniki na szybki sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem roślinnym)

Zrobienie tego łososia jest bajecznie proste. Jeśli mamy mrożone ciasto francuskie to wyjmujemy je z zamrażalnika, aby rozmarzło. Zaczynamy od sosu pomidorowego. Możemy zrobić go na małej patelni. Na oliwie z oliwek podsmażamy koncentrat. Wlewamy krojone pomidory z puszki (jeśli mamy całe, musimy je rozdrobnić). Czekamy, do zagotowania sosu. Gdy będzie widać „bąbelki”, wyciskamy do sosu 2 ząbki czosnku (jeśli nie mamy wyciskacza, można je drobno pokroić). Wsypujemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, szczyptę pieprzu oraz 2 łyżeczki ziół prowansalskich i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i  gotujemy sos przez 10 minut. Teraz próbujemy. Jako, że koncentraty i pomidory różnią się kwaskowatością możemy doprawić do smaku zwiększając ilość soli, pieprzu, cukru i ziół. Gotowy sos odstawiamy i nagrzewamy piekarnik.

Łososia kroimy na tyle porcji, ile osób, a gotowe kawałki posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Ciasto francuskie wyjęte uprzednio z zamrażalnika powinno dać się już formować (jeśli mamy ciasto, które trzyma się w lodówce, będzie ono od razu gotowe do formowania). Ciasto kroimy tak, aby otrzymać kawałki trochę większe z niż łosoś. Łososia kładziemy na cieście na środku i zaginamy brzegi ciasta tak, aby na środku otrzymać okienko. Okienko smarujemy sosem pomidorowym, i kładziemy w nim plasterek cytryny. Tak przygotowane porcje lądują w piekarniku nagrzanym do 200°C na 20-25 minut.

Ja jak zwykle przegięłam z porcją. Mimo że byłam bardzo głodna nie dałam rady zjeść całego kawałka ze zdjęcia :) .

Jeśli po podaniu zostanie Wam jeszcze sos pomidorowy można zrobić z jego pomocą domową pizzę. Jeśli zostało rozmrożone ciasto francuskie – poukładajmy na nim dowolne owoce – po zapieczeniu stworzą szybki i smaczny deser.


Zobacz także:

1 odpowiedź na Łosoś w cieście francuskim

  1. xfm napisał/a:

    Zrezygnowalem z cytryny i uzylem innych przypraw jednak sam pomysl jak i przepis sa super. Wysmienity losos w ciescie. Polecam wszystkim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>