Łosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą.
Łosoś na puree z kalafiora:
- 4 filety z łososia
- oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą)
- skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny
- zioła prowansalskie
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Puree z kalafiora:
- 1 średni kalafior
- 1 szklanka mleka
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 36%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Filety z łososia pozbawiamy skóry. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Na wierzch ścieramy odrobinę skórki z cytryny. Delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy.
Kalafior pozbawiamy liści i dzielimy na różyczki. Wkładamy je do garnka. Zalewamy szklanką mleka. Dolewamy tyle wrzątku, aby zakrył wszystkie kawałki kalafiora. Solimy, wrzucamy obrane ząbki czosnku oraz liść laurowy i gotujemy do miękkości kalafiora (ok. 10-20 minut w zależności od tego, jakiej wielkości były różyczki). Wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko i razem z ugotowanym czosnkiem miksujemy za pomocą blendera na gładkie puree wraz z dwoma łyżkami śmietany. Puree przyprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz tartym parmezanem.
Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree.
Bardzo ciekawe danie. Łososia lubię, kalafior też. Super pomysł 🙂
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie i połączenie łososia z kalafiorem. Wygląda to smakowicie 🙂
Ołjeaaaa… A mogę zrobić puree z brokuła? Też będzie dobre?
Wspaniałe smaki!
Łosoś? Moja ukochana rybka. Mogłabym ją jeść bez końca 😀 U puree z kalafiora wiele już słyszałam, ale jakoś nigdy nie miałam okazji go jeść, niestety. Jak zwykle u Ciebie przepisy są wykwintne i podaje w bajeczny sposób. Kojarzy mi się to właśnie z takimi najlepszymi restauracjami 🙂 Pozdrawiam cieplutko. Madzia z http://www.megly.pl
Jak dla mnie danie idealne 🙂 Pysznie wygląda!
Zestaw jak dla mnie idealny:-) Wszystko lubię i chętnie zrobię:-)
Bardzo dobry przepis, a danie prezentuje się restauracyjnie 😉 Dzięki i pozdrawiam!
kalafiorowe puree kusi smakiem, a w towarzystwie łososia smakuje świetnie!
Pyszny miałaś obiad i pięknie podany 🙂
o ja.. jakże pięknie podana rybka! zjadłaaabym 🙂
Oddamy wszystko za taki jutrzejszy obiadek! Niestety będzie musiał poczekać do co najmniej soboty. Ah ten łosoś nas kusi już od dłuższego czasu 🙂
Wygląda smakowicie. 🙂
A zdjęcie jest minimalistyczne, ale przepiękne! 🙂
Sam smak
Obłędny, jak ja kocham łososia <3 Ciekawe połączenie z kalafiorem 🙂
Przepięknie podane! 🙂
Kolejny ciekawy przepis nam serwujesz i kolejne smacznie danie. A to puree z kalafiora to dla mnie coś nowego. Całość wygląda smakowicie 🙂
Taki obiad zjadłabym z wielką ochotą! 🙂
Wygląda bardzo apetycznie!
Piękny talerz samych pyszności 🙂
podoba mi sie pomysl z tym puree 🙂
Uwielbiam puree z kalafiora. Jako dodatek to takiej pysznej rybki napewno super pasuje 🙂
puree z kalafiora super pomysł 🙂