Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagamiPołączenie niemal klasyczne. Miodowo-musztardowa marynata jest nie tylko idealna do sałatek i mięs z grilla, ale także wspaniale łączy się z łososiem. No i jeden, ale jakże piękny dodatek – szparagi. Coś jest w szparagach, że nawet najprostszemu daniu dodają szyku i elegancji. Jeśli za nimi nie przepadacie – możecie podać łososia z ugotowaną szparagową fasolką.

Składniki:

  • 4-5 filetów z łososia*
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • dwa małe pęczki zielonych szparagów
  • parmezan (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Łososia (może być ze skórą, ja wolę bez) myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Delikatnie solimy i pieprzymy z obu stron. Przygotowujemy marynatę. Najlepiej użyć do tego niewielkiego słoiczka. Wlewamy do niego miód, oliwę, musztardy, sok z cytryny, sos sojowy i dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Słoiczek zakręcamy i energicznie, kilkukrotnie wstrząsamy, aż do połączenia się składników. Odlewamy trochę marynaty do dekoracji talerzy (1 łyżka na talerz). Rybę wkładamy do miski i zalewamy pozostałą marynatą. Dokładnie obtaczamy i zostawiamy na ok. 20 minut.

W czasie gdy ryba się marynuje, szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Hartujemy je poprzez zalanie wrzątkiem (i pozostawienie w nim na 1-2 minuty), a następnie włożenie ich do lodowatej wody. Osuszamy i rozkładamy na blasze do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i ewentualnie parmezanem.

Rybę wyjmujemy z marynaty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do resztek marynaty, która została w misce po rybie dosypujemy bułkę tartą. Mieszamy. Okruchy z sosem układamy łyżeczką na wierzchu ryby. Łososia zapiekamy razem ze szparagami w 190ºC przez ok. 13-15 minut. Talerze dekorujemy pozostałym sosem, układamy szparagi, a na nich kładziemy kawałek łososia.

Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

*Jeśli danie przygotowujemy dla 2-óch osób zmniejszamy ilość składników marynaty o połowę.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!