Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagamiPołączenie niemal klasyczne. Miodowo-musztardowa marynata jest nie tylko idealna do sałatek i mięs z grilla, ale także wspaniale łączy się z łososiem. No i jeden, ale jakże piękny dodatek – szparagi. Coś jest w szparagach, że nawet najprostszemu daniu dodają szyku i elegancji. Jeśli za nimi nie przepadacie – możecie podać łososia z ugotowaną szparagową fasolką.

Składniki:

  • 4-5 filetów z łososia*
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • dwa małe pęczki zielonych szparagów
  • parmezan (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Łososia (może być ze skórą, ja wolę bez) myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Delikatnie solimy i pieprzymy z obu stron. Przygotowujemy marynatę. Najlepiej użyć do tego niewielkiego słoiczka. Wlewamy do niego miód, oliwę, musztardy, sok z cytryny, sos sojowy i dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Słoiczek zakręcamy i energicznie, kilkukrotnie wstrząsamy, aż do połączenia się składników. Odlewamy trochę marynaty do dekoracji talerzy (1 łyżka na talerz). Rybę wkładamy do miski i zalewamy pozostałą marynatą. Dokładnie obtaczamy i zostawiamy na ok. 20 minut.

W czasie gdy ryba się marynuje, szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Hartujemy je poprzez zalanie wrzątkiem (i pozostawienie w nim na 1-2 minuty), a następnie włożenie ich do lodowatej wody. Osuszamy i rozkładamy na blasze do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i ewentualnie parmezanem.

Rybę wyjmujemy z marynaty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do resztek marynaty, która została w misce po rybie dosypujemy bułkę tartą. Mieszamy. Okruchy z sosem układamy łyżeczką na wierzchu ryby. Łososia zapiekamy razem ze szparagami w 190ºC przez ok. 13-15 minut. Talerze dekorujemy pozostałym sosem, układamy szparagi, a na nich kładziemy kawałek łososia.

Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

*Jeśli danie przygotowujemy dla 2-óch osób zmniejszamy ilość składników marynaty o połowę.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

  1. Połączenie klasyczne i przesmaczne. Klasyka górą!

  2. Trzy cytryny napisał/a:

    Super propozycja. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się coś takiego przygotować ;D Szparagi to odkrycie roku ;D

  3. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    szparagi i łosoś:) to jest to:) mniam mniam:)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda tak apetycznie, że zrobiłam się głodna, a niedawno jadłam śniadanie 😀

  5. Anita napisał/a:

    Ostatnio zjadam łososia tylko z imbirem, ale chyba skorzystam z Twojego przepisu i to będzie odmiana:)

  6. Patyska napisał/a:

    Pycha musi być taki łosoś, i jeszcze ze szparagami!

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Szparagi i łosoś to cudowny duet 🙂

  8. Samantha napisał/a:

    Bardzo wykwintne danie, a przy tym tak pięknie podane ! Pozdrawiam 🙂

  9. Ania napisał/a:

    świetnie się komponuje ze szparagami 😀

  10. Magda napisał/a:

    Jak on pięknie wygląda!!

  11. Salvador Dali napisał/a:

    też uwielbiam to połączenie, cud,miód, malina! 🙂

  12. lutka40 napisał/a:

    W restauracji jako pierwsze bym zamówiła takie danie jak Twoje !

  13. lovingit.pl napisał/a:

    Łososia uwielbiam, chociaż dawno nie jadłam! Ale ogromnie się cieszę, że przyszedł czas na szparagi, dzisiaj akurat mam na obiadek 😀

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    To królewskie danie:)!

  15. zjedz_mnie napisał/a:

    Łosoś, ależ pyszności proponujesz 🙂

  16. Pingback: Łosoś ala Magda Pe | Czym nakarmić Jaoka?

  17. emka napisał/a:

    Czy dla łososia 300 g połowa marynaty będzie wystarczająca? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

  18. naleśniki napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)