Lody stracciatellaStracciatella z kawałkami czekolady to mój ulubiony smak lodów z dzieciństwa. Bardzo łatwo można przygotować je samodzielnie i to bez jajek i bez specjalnej maszynki. Proponuję wersję z białą i ciemną czekoladą, która powinna zaspokoić każdego czekoladoholika. Bardzo proste w przygotowaniu domowe lody z pewnością będą stanowić najlepsze ochłodzenie w upalne dni. Inspiracja z małej książeczki „Dla łasuchów”.

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 3/4 szklanki pełnotłustego mleka (200 ml)
  • 1 szklanka śmietany 30% (250 ml)
  • opcjonalnie: 1 łyżka malibu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)

Białą czekoladę siekamy na mniejsze części. Wsypujemy do rondelka zalewamy 200 ml mleka i 100 ml śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą śmietanę. Miksujemy także masę czekoladową aby dostały się tam pęcherzyki powietrza. Możemy dodać alkohol. Łączymy obie masy, wlewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie lody należy na chwilę wyjąć i wymieszać. Po 2-óch godzinach siekamy nożem ciemną czekoladę (najlepiej włożyć ją wcześniej do lodówki), a następnie dodajemy do lodów. Mieszamy. Wkładamy z powrotem do zamrażarki. Mieszajmy lody jeszcze 2 razy w odstępach półgodzinnych – dzięki temu rozbijemy tworzące się kryształki lodu i będą one puszystsze. Lody stracciatella są gotowe po ok. 5 godzinach. Na 5 minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!