Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowaUpały trwają, chce się pić, a mamy przecież piękne arbuzy, z których można wyczarować wspaniały napój. Lemoniada arbuzowa wygląda nie tylko elegancko na piknikowym stole, ale także wspaniale orzeźwia i chłodzi. To bardzo dobra alternatywna dla tradycyjnej lemoniady – arbuz jest słodki, dlatego nie musimy dużo dosładzać napoju. Podaję składniki na cały dzbanek.

Składniki:

  • ćwiartka dużego arbuza
  • 1 duża cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • garść listków mięty
  • woda mineralna
  • kostki lodu

Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy go na mniejsze części. Chowamy go na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie wrzucamy arbuza do blendera lub melaksera. Pół cytryny kroimy na plasterki i odkładamy, a z połowy wyciskamy sok do arbuza. Dodajemy łyżkę cukru pudru i blendujemy. Powstałą masę wrzucamy do dzbanka. Dodajemy pokrojoną wcześniej na plasterki cytrynę i listki mięty. Limonkę również kroimy na plasterki, dodajemy do dzbanka. Wrzucamy kilka kostek lodu i uzupełniamy naczynie wodą mineralną. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Lemoniada arbuzowa

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny napój! Idealny na upały. Myśli kulinarne ostatnio mamy podobne, ale i daty swoich świąt także – Ty jutro masz urodziny, a ja w poniedziałek imieniny 🙂 Pozdrawiam i jutro zajrzę zostawić urodzinowy komentarz 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Ooo jak fajnie 🙂 To razem świętujemy i jemy mięsko w cieście 😉

    • Dzikowiec napisał/a:

      Zgodnie z zapowiedzią – spieszę z najlepszymi życzeniami urodzinowymi! Spełnienia marzeń, ciągle rosnącej pasji kulinarnej i życia pełnego wyłącznie przyjemnych aromatów! Pozdrawiam :*

    • Natalia napisał/a:

      Baaaardzo mi miło, dziękuję! :):):)

  2. Elexis napisał/a:

    Nigdy nie piłam takiej lemoniady, a Twoja wygląda tak pysznie, że jutro z rana wyślę mężusia po arbuza:D

  3. Majana napisał/a:

    O jaka fajna! Pyszne smaki 🙂

  4. kuchenny bałagan napisał/a:

    Ale ładne! Poproszę takie cudo 🙂

  5. Ania napisał/a:

    Uwielbiam arbuza! Zapisałam sobie przepis i na pewno niedługo go wykorzystam 🙂

  6. Samantha napisał/a:

    Fantastyczny pomysł na pyszną lemoniadę, szkoda, że w L… nie ma upałów 🙂

  7. Patyska napisał/a:

    Ale fajny pomysł! Muszę przetestować Twój przepis 🙂

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Najgorsze z tego wszystkiego to chyba pozbywanie się pestek z arbuza. Coś w rodzaju kopciuszkowej medytacji w ruchu;-) Ale lemoniada pycha 🙂

  9. wulkan-smakuw napisał/a:

    Wygląda świetnie i tak też na pewno smakuje 😉

  10. oliwek napisał/a:

    arbuz to mój ulubiony owoc latem. taki wdzięczny pod względem kalorii 😉 jem sporo. czasem robię z nim sałatki. ale lemoniady nie miałam okazji 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Ooo tak! Arbuz ma nawet kalorie ujemne – więcej ich spalamy trawiąc go, niż on sam ich posiada!

  11. szczepanskiadam napisał/a:

    Ciekawy pomysł i wygląda smakowicie
    Pozdrawiam Adam

  12. Aneta napisał/a:

    Co prawda ostatnio nie ma u mnie upałów, ale i tak chętnie bym spróbowała takiej lemoniady;)

  13. U mnie za oknem pada niestety. Choć i tak nie jest źle, wróciłam po tygodniu z Londynu i tam dopiero pogoda jest nieprzewidywalna. A Berlin to jak stara dobra Warszawa, więc jak wyjdę rano w koszulce na ramączka, mogę w niej spokojnie wrócić i nie zamarznę po drodze. A taką lemoniadę zrobiłabym w ramach przywołania słońca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)