Lemoniada arbuzowaUpały trwają, chce się pić, a mamy przecież piękne arbuzy, z których można wyczarować wspaniały napój. Lemoniada arbuzowa wygląda nie tylko elegancko na piknikowym stole, ale także wspaniale orzeźwia i chłodzi. To bardzo dobra alternatywna dla tradycyjnej lemoniady – arbuz jest słodki, dlatego nie musimy dużo dosładzać napoju. Podaję składniki na cały dzbanek.

Składniki:

  • ćwiartka dużego arbuza
  • 1 duża cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • garść listków mięty
  • woda mineralna
  • kostki lodu

Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy go na mniejsze części. Chowamy go na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie wrzucamy arbuza do blendera lub melaksera. Pół cytryny kroimy na plasterki i odkładamy, a z połowy wyciskamy sok do arbuza. Dodajemy łyżkę cukru pudru i blendujemy. Powstałą masę wrzucamy do dzbanka. Dodajemy pokrojoną wcześniej na plasterki cytrynę i listki mięty. Limonkę również kroimy na plasterki, dodajemy do dzbanka. Wrzucamy kilka kostek lodu i uzupełniamy naczynie wodą mineralną. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!