Lemon curd to gęsty, mocno cytrynowy krem o wielorakim zastosowaniu. Będzie doskonały do przełożenia biszkoptu na cytrynowy tort, a po posmarowaniu kruchego spodu – otrzymamy wspaniałą tartę cytrynową. Można także posmarować nim wierzch sernika. Oprócz tego jest wspaniałym kremem śniadaniowym – możemy nim przekładać naleśniki lub słodkie bułeczki, polać ulubione owoce. Tradycyjny krem zrobiony jest z dużej ilości masła – ja prezentuję trochę odchudzoną wersję oryginału.
Składniki:
- sok wyciśnięty z 2-3 cytryn i skórka otarta z jednej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Wszystkie składniki, oprócz masła miksujemy i umieszczamy w rondelku z grubym dnem – gotujemy ciągle mieszając. Krem zacznie gęstnieć. Po 2 minutach dodajemy masło. Doprowadzamy krem do satysfakcjonującej nas konsystencji. Jeśli będą grudki możemy przetrzeć je przez sitko lub zmiksować blenderem. Umieszczamy w słoiczku. Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Kolor kremu będzie w dużym stopniu zależał od intensywności żółtek.
Nigdy jeszcze nie próbowałam lemon curd, chociaż przepis widzę już na kolejnym blogu. Skoro tyle osób go robi to ja też w końcu muszę spróbować;)
Zawsze mnie intrygują i ciekawią przepisy z lemon curdem,ale nigdy jeszcze go nie robiłam… Zapisuję przepis, może w koncu się skuszę;)
Ja też pierwszy raz próbowałam lemon curd – jest słodko-kwaśny i baaardzo uniwersalny 🙂 Polecam pyszną tartę z niego – przepis wkrótce
mnie nie przekonał jakoś
Od dawna się zabieram za ten przepis! To absolutnie fantastyczny dodatek do ciast. Po Twoim wpisie na pewno zrobię go szybciej, strasznie mnie rozochociłaś. Wygląda tak kusząco, że chyba zabiorę się już zaraz 🙂
No nie! Nie może być tak, że mnie kusisz takim lemon curdem jak ja w pracy jestem i nic zrobić nie mogę. No tak nie może być 😉
lubię!
Bardzo popularne cremy w Wielkiej Brytanii, są pyszne ale niestety tuczące. Twoja wersja odtłuszczona jest znakomita i pięknie się prezentuje, serdecznie pozdrawiam 🙂
Pychota! Uwielbiam go 🙂 Robiłam sernik z lemon curdem, był boski 🙂
Jeszcze nie robiłam ale przepis jun zapisuje.
zrobiłam dziś ( mam w planie zrobić pojutrze tartę z lemon curd i mascarpone na kruchym spodzie) i co chwilę podchodzę i łyżeczką wyjadam… nie wiem czy do niedzieli nie zostanie za mało,żeby dodać do serka 😉 super przepis:)
Dla mnie bomba! Uwielbiam kwaśne słodkości 😉
Jak dla mnie najlepszy przepis! Prosty i niedrogi (inne przepisy potrzebują 2 żółtka i 2 jaja, a gramatura zostaje ta sama). Kiedyś zapomniałam dodać mąki, ale w niczym to nie przeszkadzało – też wyszło, ale delikatnie rzadsze. Najczęściej stosuję do kremu cytrynowego w bezie no i uwielbiam wyjadać go łyżeczką… 🙂