Kurczak słodko-kwaśnyDziś na tapecie kurczak słodko-kwaśny rodem z popularnego „Chińczyka”, czyli baru wietnamskiego. Oczywiście w wersji domowej – bez glutaminianu sodu i innych nieznanych, niepożądanych dodatków. I rzecz jasna znacznie smaczniejszy! Taki kurczak to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ danie jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku, aby cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie.

Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można pominąć)
  • 1/2 szklanki bambusa z puszki
  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 3/4 szklanki syropu z puszki po ananasach
  • 3/4 przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej
  • dodatkowo: 400 g ryżu (ja użyłam jaśminowego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego do smażenia
  • sól morska

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i także kroimy w kostkę. Kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy błony i kroimy w nieduże paseczki lub kostkę, a następnie solimy. Plastry ananasa kroimy w podobne kawałki jak papryki.

Przygotowujemy sos: Łączymy 3/4 szklanki syropu odsączonego z puszki ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy.

W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość w trzech turach) i smażymy chwilę do czasu, aż wierzch się zetnie i zrumieni (w środku może zostać surowy). Odkładamy na talerz i smażymy kolejne kawałki. Następnie rozgrzewamy jeszcze trochę oleju i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy papryki i pół łyżeczki soli. Podsmażamy razem przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodajemy ananasa, bambusa z puszki oraz kukurydzę z puszki (ziarna lub kolby). Podsmażamy razem przez dwie minuty, po czym posypujemy wszystko dwoma płaskimi łyżkami mąki kukurydzianej. Mieszamy i wlewamy przygotowany sos. Gotujemy przez 3 minuty, mieszając. Solimy do smaku i próbujemy. Jeśli sos jest za mało słodki dodajemy więcej syropu z ananasa lub cukru trzcinowego, jeśli za mało kwaśny – więcej octu ryżowego. Gdy smak będzie nas zadowalał wrzucamy kawałki podsmażonego wcześniej kurczaka. Dusimy przez ok. 10 minut, często mieszając. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wybrałam ryż  tajski/jaśminowy, bo gotuje się dokładnie 10 minut – tyle ile potrzebował dusić się sos.

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Resztki kurczaka świetnie sprawdziły się jako obiad do pracy. Zapakowane w weck można łatwo odgrzać.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!