Kurczak 65 to wyjątkowo oryginalna nazwa dla dania, prawda? Kryją się pod nią pikantne, zabarwione na czerwono, chrupiące kąski z kurczaka. Jedna wersja głosi, że w znanej indyjskiej restauracji znajdowały się w menu pod numerem sześćdziesiątym piątym i klienci najczęściej zamawiali danie prosząc o „chicken 65”. Inna, że danie powstało po prostu w 1965 roku. Jak by nie było, kurczak ten jest coraz bardziej popularny na całym świecie. Ja połączyłam ostrego kurczaka z łagodnym, kremowym ryżem kokosowym. Pycha! Inspirowałam się przepisem z Sharmis Passions.

Kurczak 65 (chicken 65) z ryżem kokosowymMarynata:

  • 1/2 kg mięsa z kurczaka (z udek lub podwójna pierś)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Do smażenia:

  • 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 zielone papryczki chili (użyłam jalapeno ze słoika)
  • kilka liści curry (użyłam suszonych; można pominąć)

Kremowy ryż kokosowy:

  • 1 szklanka ryżu basmati (200 g)
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 ziarna kardamonu
  • sól do smaku

Przepis na kurczaka 65: Kurczaka myjemy i kroimy w grube paski, a następnie pod skosem tniemy na duże kawałki (ok. 3 centymetrowe). Do miski wrzucamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i dokładnie obtaczamy tak, aby cały się oblepił. Chowamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc – aby wchłonął wszystkie smaki.

W rondelku, wysokiej patelni lub najlepiej woku rozgrzewamy bardzo silnie olej. Wrzucamy na niego pokrojone w grube plastry papryczki (wraz z pestkami) oraz kilka liści curry. Podsmażamy przez 2-3 minuty, aż olej nasiąknie smakami, a następnie odcedzamy je. Na olej wrzucamy kurczaka (nie smażymy wszystkich kawałków na raz, najlepiej w 2-3 partiach) i smażymy go przez ok. 8-10 minut lub do czasu aż skórka stanie się ciemno złota i chrupiąca. Usmażone kawałki układamy na papierowym ręczniku. Podajemy z kawałkami cytryny lub limonki (można podać też do niego krążki cebuli i kawałki zielonych papryczek).

Kremowy ryż kokosowy: Do rondelka wsypujemy ryż basmati. Wlewamy jedną szklankę wstrząśniętego wcześniej mleka kokosowego oraz jedną i jedną trzecią szklanki wrzątku. Solimy oraz wrzucamy dwa całe ziarna kardamonu. Przykrywamy, stawiamy na ogień i gotujemy 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odstawiamy na dwie minuty, mieszamy i podajemy.

Kurczak 65 (chicken 65) z ryżem kokosowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!