Kurczak 65 (Chicken 65) z ryżem kokosowym

Kurczak 65 to wyjątkowo oryginalna nazwa dla dania, prawda? Kryją się pod nią pikantne, zabarwione na czerwono, chrupiące kąski z kurczaka. Jedna wersja głosi, że w znanej indyjskiej restauracji znajdowały się w menu pod numerem sześćdziesiątym piątym i klienci najczęściej zamawiali danie prosząc o „chicken 65”. Inna, że danie powstało po prostu w 1965 roku. Jak by nie było, kurczak ten jest coraz bardziej popularny na całym świecie. Ja połączyłam ostrego kurczaka z łagodnym, kremowym ryżem kokosowym. Pycha! Inspirowałam się przepisem z Sharmis Passions.

Kurczak 65 (chicken 65) z ryżem kokosowymMarynata:

  • 1/2 kg mięsa z kurczaka (z udek lub podwójna pierś)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Do smażenia:

  • 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 zielone papryczki chili (użyłam jalapeno ze słoika)
  • kilka liści curry (użyłam suszonych; można pominąć)

Kremowy ryż kokosowy:

  • 1 szklanka ryżu basmati (200 g)
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 ziarna kardamonu
  • sól do smaku

Przepis na kurczaka 65: Kurczaka myjemy i kroimy w grube paski, a następnie pod skosem tniemy na duże kawałki (ok. 3 centymetrowe). Do miski wrzucamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i dokładnie obtaczamy tak, aby cały się oblepił. Chowamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc – aby wchłonął wszystkie smaki.

W rondelku, wysokiej patelni lub najlepiej woku rozgrzewamy bardzo silnie olej. Wrzucamy na niego pokrojone w grube plastry papryczki (wraz z pestkami) oraz kilka liści curry. Podsmażamy przez 2-3 minuty, aż olej nasiąknie smakami, a następnie odcedzamy je. Na olej wrzucamy kurczaka (nie smażymy wszystkich kawałków na raz, najlepiej w 2-3 partiach) i smażymy go przez ok. 8-10 minut lub do czasu aż skórka stanie się ciemno złota i chrupiąca. Usmażone kawałki układamy na papierowym ręczniku. Podajemy z kawałkami cytryny lub limonki (można podać też do niego krążki cebuli i kawałki zielonych papryczek).

Kremowy ryż kokosowy: Do rondelka wsypujemy ryż basmati. Wlewamy jedną szklankę wstrząśniętego wcześniej mleka kokosowego oraz jedną i jedną trzecią szklanki wrzątku. Solimy oraz wrzucamy dwa całe ziarna kardamonu. Przykrywamy, stawiamy na ogień i gotujemy 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odstawiamy na dwie minuty, mieszamy i podajemy.

Kurczak 65 (chicken 65) z ryżem kokosowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Kurczak 65 (Chicken 65) z ryżem kokosowym

  1. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Dobrze, że nie „Kurczak 69”. Kurczę, danie w barwach narodowych – idealne na mecz 😉

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Ooo świetnie wygląda! Nigdy o nim nie słyszałam.

  3. Ania napisał/a:

    też o nim nigdy nie słyszałam – świetny przepis!:)

  4. Michał napisał/a:

    Fajnie ten kurczak wygląda i pewnie super smakuje, trzeba wypróbować ten przepis 🙂

  5. Magda C. napisał/a:

    Ależ smakowicie wygląda ten kurczak! Nie słyszałam o nim, muszę spróbować!

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Fajna nazwa, faktycznie 🙂 A wygląd… doskonały!

  7. Najbardziej podoba mi się ten kremowy ryż kokosowy, mniam!

  8. Marzena napisał/a:

    Nie słyszałam o nim 😉 Ale bym chętnie spróbowałą, bo przyciąga uwagę ten kolor:-)

  9. Kolory niesamowite, ładnie i smacznie 🙂

  10. Voyagedegustacje napisał/a:

    uwielbiam takie dania pikantne 🙂

  11. Salvador Dali napisał/a:

    nie wiem, która legenda jest prawdziwa, ale smaki? mniaaam! 😀

  12. Pyszności, Mniaaaammmm 🙂

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Nie słyszałam nigdy a szkoda, bo obłędnie wygląda :)!

  14. Patyska napisał/a:

    LOL, jak mawia młodzież ;D

  15. lutka40 napisał/a:

    już sam kolor zachęca!

  16. skoraq cooks napisał/a:

    Ciekawie się zapowiada ten kurczak 🙂

  17. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Wygląda bardzo smacznie:)

  18. Pierwszy raz spotykam się z tak przyrządzonym kurczakiem, zapowiada się pysznie 🙂

  19. Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis! i wart wypróbowania 😀

  20. Łucja napisał/a:

    Wygląda intrygująco 🙂 chętnie bym zjadła!

  21. iza napisał/a:

    wyśmienite danie

  22. napiecyku napisał/a:

    Kurczak wygląda rewelacyjnie i pasuje mu towarzystwo ryżu : )

  23. Kasia napisał/a:

    Czym różni się ryż basmati od tradycyjnego>

    • Jest bardziej sypki, szybciej się gotuje (10min) i ma charakterystyczny smak. Używany jest do potraw indyjskich typu curry. Często używam jednak basmati zamiast tradycyjnego ryżu, bo lubię jego smak. Ryż basmati można kupić w większych sklepach, jest też na stałe w ofercie Lidla i chyba czasowo w Biedronce. Najlepiej spróbować i zobaczyć czy nam odpowiada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)