Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiemKulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te nadziewane rybą lub kapustą z grzybami. Ja proponuję prostą wersję z łososiem, grzybami, orzechami i jajkiem. Będzie pięknie prezentować się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
  • 0,5 pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo i 1 surowe
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju z dodatkiem czosnku (np. Kujawski ze smakiem)
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mak do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie jajka gotujemy na twardo. Łososia kroimy w 2cm kostkę, a następnie solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z czosnkiem i podsmażamy rybę po jednej minucie z dwóch stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię dolewamy jeszcze dwie łyżki oleju i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule i odsączone, posiekane grzyby. Dodajemy pokrojony w plasterki por i rozdrobnione orzechy włoskie. Farsz solimy i pieprzymy. Podsmażymy ok. 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka oraz posiekany koperek. Mieszamy i próbujemy farszu czy jest odpowiednio doprawiony. Na końcu wlewamy śmietankę i mieszamy.

Z ciasta francuskiego odkrawamy pasek z którego wytniemy dekoracje. Na połowie płata rozkładamy kawałki łososia zostawiając margines po bokach. Na łososia nakładamy farsz i przykrywany drugą częścią płatu. Formujemy rulon. Z odłożonego kawałka ciasta wycinamy nożem lub foremką do ciastek ozdobne kształty np. gwiazdki. Kulebiak i gwiazdki smarujemy rozmąconym jajkiem. Gwiazdki posypujemy makiem i układamy na cieście. Kulebiak z łososiem zapiekamy przez 25 minut w 190ºC. Kulebiak można przygotować wcześniej, a zapiec przed podaniem.

Kulebiak z łososiem

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Kulebiak z łososiem

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda wspaniale, szczególnie te gwiazdki z maku:)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Och, jaki on piękny!

  3. studentka na diecie napisał/a:

    Jeszcze nigdy nie jadłam kulebiaka. Ale sam fakt – ciacho napchane takimi pysznościami – musi być pyszne! :))

  4. skoraq cooks napisał/a:

    Ja jeszcze nigdy nie jadłam kulebiaka więc z chęcią bym spróbowała. A Twój wyszedł śliczny 🙂

  5. Magda C. napisał/a:

    Wygląda genialnie! Nie jest może to szybki przepis, ale z tego co patrzę na zdjęciach – warto spróbować i poświęcić mu czas. Tym bardziej mnie kusi, bo nigdy czegoś takiego nie jadłam 😉

  6. ELA.M napisał/a:

    Robiliśmy kiedyś w szkole na wigilię klasową (chodziłam do technikum gastronomicznego), był naprawdę pyszny. W domu jakoś mama nigdy nie robiła. Mam już przepis więc wypróbuję:)

  7. Na bogato 🙂 Wspaniale skomponowany farsz.

  8. Cudo. Tylko tyle napiszę, bo więcej nie trzeba. Chciałabym, żeby na moim stole zagościł tak reprezentatywny kulebiak!: )

  9. basinepichcenie napisał/a:

    Za każdym razem jak jestem tutaj u Ciebie zachywcam się co rusz lepszym przepisem, piękniejszymi zdjęciami… ale bym się poczęstowała takim kulebiakeim

  10. Patyska napisał/a:

    No tak, jak zwykle. Muszę sobie zapamiętać, że do Ciebie należy w śliniaku przychodzić ;D

  11. Patyska napisał/a:

    No i gdzie mój niezwykle błyskotliwy oraz dowcipny komentarz? 😉

  12. Patyska napisał/a:

    do trzech razy sztuka… gdzie moje komentsy!?

  13. wedelka napisał/a:

    Robiłam kiedyś kulebiaka, ale całkiem innego: z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Twój wygląda bardzo apetycznie. Fajny pomysł z dekoracją w postaci tych uroczych gwiazdek 🙂

  14. zafascynowane.. napisał/a:

    Nigdy nie jadłam, musi być przepyszny:)

  15. Ervisha napisał/a:

    Każdy kulebiak jest smaczny 😀

  16. lutka40 napisał/a:

    Wygląda fantastycznie !!!

  17. zjedz_mnie napisał/a:

    Dopadłam Cię i nominowałam do Liebster Blog Award 🙂 Zapraszam na: http://zjedzmnie.blox.pl/2013/11/Liebster-Award.html 🙂 Gdzie czeka na Ciebie krótkie info wprowadzające i 11 pytań. A więc owocnego stukania w klawiaturkę 😀

  18. AnnaA-G napisał/a:

    wygląda tak apetycznie, że mam ochotę go zjeść teraz:)

  19. JustInka napisał/a:

    Fantastyczny! Do tej pory najczęściej dodawałam wędzonego łososia, ale przetestuję Twój kulebiak 🙂

  20. Kiedys miałam okazję spróbować i bardzo mi smakował, z łososiem zapewne lepszy 🙂

  21. Ola in the kitchen napisał/a:

    No proszę cię prosta wersja z łososiem, grzybami, orzechami to jest ciasto na wypasie 😀 a nie tam prosta wersja. Super!

  22. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Robiłam już kapustę z grzybami w cieście francuskim ale nie wiedziałam, że to kulebiak…;)! Twój kulebiak wygląda bardzo świątecznie i oczywiście bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)