KruszonkaChoć w całej Polsce już dawno zapanowało truskawkowe szaleństwo, to dopiero niedawno pojawiły się u mnie polskie, słodkie truskawki w dostępnych cenach. Są dwa desery z tych owoców, które mogłabym jeść na okrągło – pierwszym z nich jest kruszonka z budyniem. Najbardziej lubię zapiekać kruszonkę w kokilkach – wtedy robię część porcji i mam jednorazowy, szybki deser – wyrabianie kruszonki trwa nie dłużej niż 3 minuty (a może to za nas zrobić melakser). W ciągu ostatniego tygodnia jadłam już ją kilka razy 🙂

Składniki:

  • kilka truskawek na osobę
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki  mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Gotujemy szklankę mleka w rondelku. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić). Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami). Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód.  Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy truskawki na pół. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!