Tradycyjny kruchy placek z truskawkami – niebo w gębie. W tym cieście wszystko współgra idealnie. Zawsze jadałam je u cioci Ewy, której dziękuje za przepis. Takie ciasta bez wątpienia powinny być polską wizytówką – nie tylko ze względu na barwy ;).
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki adwokatu (ajerkoniaku)
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
Wierzch:
- ok. 1/2 kg truskawek
- 2 truskawkowe galaretki
Przygotowujemy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dość duża blaszka – ok. 35cmx25cm.) i zapiekamy w 200ºC do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić się – możemy również sprawdzać ciasto patyczkiem. Nie pieczmy ciasta na brązowo – będzie zbyt twarde.
Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki należy zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkiem. Wylewamy miksturę na gorące mleko i bardzo energicznie mieszamy do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Wstawiamy na trochę do lodówki. Na wystudzone ciasto nakładamy krem. Układamy na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.
Z nadmiarowych białek polecam zrobić piegusa lub tort Pavlovej.
Zapewne pyszny, wygląda w każdym razie wspaniale!
Pozdrawiam serdecznie!
Ależ ono wygląda!!!! Musi smakować wyśmienicie!!!
Smakuje przepysznie!!! 😉
Ooooo Kochana! Śliczny. Zawsze nurtuje mnie problem kremu na kruchym cieście, muszę w końcu coś z tym zrobić 😉
Kolejne ciasto truskawkami;) Uwielbiam;)
Wspaniały placek:-) fajny krem, dużo truskawek. To coś, co na bank mi zasmakuje 🙂
Przepyszne ciasto, krem z galaretką i truskawkami świetnie się komponuje, zapewne polskie smaki 🙂
Przepyszne ciasto !:)
Idealne! W sam raz na wymiary mojej blaszki ;-D
http://www.przysmakiewy.pl