Kruchy placek z truskawkami

Tradycyjny kruchy placek z truskawkami – niebo w gębie. W tym cieście wszystko współgra idealnie. Zawsze jadałam je u cioci Ewy, której dziękuje za przepis. Takie ciasta bez wątpienia powinny być polską wizytówką – nie tylko ze względu na barwy ;).

Kruchy placek z truskawkamiCiasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki adwokatu (ajerkoniaku)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)

Wierzch:

  • ok. 1/2 kg truskawek
  • 2 truskawkowe galaretki

Przygotowujemy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dość duża blaszka – ok. 35cmx25cm.) i zapiekamy w 200ºC do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić się – możemy również sprawdzać ciasto patyczkiem. Nie pieczmy ciasta na brązowo – będzie zbyt twarde.

Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki należy zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkiem. Wylewamy miksturę na gorące mleko i bardzo energicznie mieszamy do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Wstawiamy na trochę do lodówki. Na wystudzone ciasto nakładamy krem. Układamy na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.

Z nadmiarowych białek polecam zrobić piegusa lub tort Pavlovej.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Kruchy placek z truskawkami

  1. Natalia - Poezja Smaku Monica napisał/a:

    Zapewne pyszny, wygląda w każdym razie wspaniale!

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ależ ono wygląda!!!! Musi smakować wyśmienicie!!!

  3. Natalia - Poezja Smaku megi napisał/a:

    Smakuje przepysznie!!! 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ooooo Kochana! Śliczny. Zawsze nurtuje mnie problem kremu na kruchym cieście, muszę w końcu coś z tym zrobić 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Kolejne ciasto truskawkami;) Uwielbiam;)

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Wspaniały placek:-) fajny krem, dużo truskawek. To coś, co na bank mi zasmakuje 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Przepyszne ciasto, krem z galaretką i truskawkami świetnie się komponuje, zapewne polskie smaki 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Przepyszne ciasto !:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Idealne! W sam raz na wymiary mojej blaszki ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)