Krajanka z rabarbarem

Krajanka z rabarbarem (placek z rabarbarem)Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay.

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta)
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego pokrojonego masła (1/2 kostki)

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wiórki, cukier puder i proszek. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy ponownie do połączenia składników. Kwadratową formę o bokach od 20 do 22 cm wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wylepiamy nim dno. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut (do zezłocenia).

Podczas gdy spód się piecze, odkrawamy liście rabarbaru (są niejadalne), a łodygi kroimy na 1-centymetrowe plasterki. Do rabarbaru dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy.  Przygotowujemy także kruszonkę. Wszystkie jej składniki należy wygnieść palcami, aż kruszonka będzie miała jednolity kolor.

Na upieczony spód przekładamy rabarbar. Wyrównujemy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Upieczone ciasto z rabarbarem kroimy na kwadraty – możemy podawać z lodami lub śmietaną. Najlepsze jeszcze ciepłe!

Krajanka z rabarbarem (placek z rabarbarem)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

36 Odpowiedzi na Krajanka z rabarbarem

  1. Małgosia napisał/a:

    Właśnie tak podany rabarbar lubię najbardziej 🙂

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Mam w domu rabarbar i zastanawiam się właśnie co z nim zrobić. Chociaż ostatecznie chyba zwyciężą drożdżówki z budyniem 😉

  3. Salvador Dali napisał/a:

    nie jadłam go wieki, a nie za bardzo mam też gdzie kupić 🙁
    Ale krajanka wygląda bosko… 🙂
    Zjadłabym oj baaardzo 😀

  4. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Bardzo lubię ciasta z rabarbarem. A jak jeszcze posypane są kruszonką…ummm. Pychota. Może sama coś „zagniotę” i upiekę 🙂 Tak kusząco wygląda Twoja krajanka 🙂

  5. Magda C. napisał/a:

    Cudna ta krajanka! Ja też zrobiłam ostatnio z rabarbarem, pycha <3

  6. iza napisał/a:

    pyszna!

  7. Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda znakomicie! Szkoda, że nie mam wiórków kokosowych, ale jak tylko przestanie lać to pójdę do sklepu 🙂

  8. Michał napisał/a:

    Świetnie wygląda, ma rabarbar i kruszonkę. Więc musi być pyszne!

  9. ladylaura. napisał/a:

    Z tą kruszonką jest cudowny.

  10. No i nareszcie mamy sezon na rabarbar – mniam. Ciasto wygląda pysznie!

  11. Zakątek Smaku napisał/a:

    Rabarbar górą! 🙂

  12. gin napisał/a:

    Mniam, wygląda smakowicie 🙂 Takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam 🙂

  13. Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam, wygląda mega! 😀

  14. Ale pyszności zaserwowałaś 🙂

  15. Królowa Karo napisał/a:

    Uwielbiam rabarbar i cieszę się, że już jest, bo czas na ciasto drożdżowe z rabarbarem.

  16. Ania napisał/a:

    mniam!:) idealne ciacho:D

  17. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    U mnie sezon na rabarbar już rozpoczęty:)

  18. wenus-lifestyle napisał/a:

    Wygląda przepięknie 😛 Na pewno mega pyszne ciasto 🙂
    Zapraszam do mnie na domowe lody – prosty przepis 😉
    wenus-lifestyle

  19. Patyska napisał/a:

    Chyba zrobię i to od razu z podwójnej ilości składników 😉

  20. lutka40 napisał/a:

    Uwielbiam wszystko z rabarbarem ,a taką krajankę mogłabym jeśc non stop .Pysznie wygląda

  21. Iwona napisał/a:

    a te wiórki kokosowe to do czego dodać? w składnikach są a w dalszej części przepisu już nic o nich nie jest napisane.

  22. moja pasja smaku napisał/a:

    Kocham, uwielbiam, ubóstwiam <3

  23. napiecyku napisał/a:

    Pysznie się zapowiada, posypka i dodatek wiórków zawsze działa na moją wyobrażnię :))

  24. Łucja napisał/a:

    Pyszne ciacho 🙂 poproszę do kawki!

  25. Ervisha napisał/a:

    Podzielisz się ? ;D

  26. Pati napisał/a:

    Bardzo dobre, bo mało ciasta a dużo pysznego nadzienia!

  27. Majana napisał/a:

    Kocham rabarbar, a Twoja krajanka wygląda pysznie. 🙂

  28. Kaś napisał/a:

    kochamy! kiedyś piekłam go w opcji krajankowej – sprawdził się idealnie

  29. JustInka napisał/a:

    No tak, wszystkie robicie krajankę z rabarbarem. Chyba też muszę ją popełnić!

  30. Urszula napisał/a:

    Niedawno piekłam podobną, takie ciasta smakują świetnie, pewnie dlatego, że sezon na takie rarytasy jest krótki…

  31. Weronija napisał/a:

    Rabarbar trzeba obrać ze skóry?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)