Krajanka jagodowa z kokosemKrajanka ta, to proste ciasto z którym poradzi sobie każdy – nie trzeba jej nawet specjalnie zagniatać. Smak niczym nie zaskakuje – to w końcu bardzo szybki w przygotowaniu kruchy placek z kruszonką. Najważniejsze w nim jest to, że jest cały nadziany jagodami i to właśnie dzięki nim jest tak pyszny. Taką krajankę warto przygotować, gdy w domu kończą się jajka – placek wymaga użycia tylko jednego. Wiórki kokosowe można zastępować płatkami migdałowymi – co kto lubi i ma.

Składniki:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła (150g)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2-3 łyżki cukru z wanilią
  • 70 g wiórków kokosowych (lub płatków migdałowych)
  • ok. 3 szklanki jagód

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy rękami podobnie jak przy robieniu kruszonki, aż do uzyskania jednolitych okruchów. Okruchy dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy jajko, a do drugiej wiórki lub płatki migdałowe. Obie mieszamy oddzielnie łyżką do połączenia się. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki. W tym czasie myjemy jagody, odsączamy na sitku, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kwadratową/okrągłą blaszkę (ok. 22 – 23 cm) lub dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto z jajkiem i rozpłaszczamy rękami oprószonymi mąką tak, aby zajęło całe dno. Na ciasto wysypujemy jagody. Posypujemy je cukrem z wanilią, a na wierzch wykładamy i równomiernie rozprowadzamy okruchy z wiórkami kokosowymi. Krajanka z jagodami piecze się około 45-50 minut w 190ºC lub w 180°C z termoobiegiem. Przechowujemy w chłodnym miejscu –  podawane ciasto musi mieć temperaturę pokojową.

Krajanka jagodowa z kokosem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!