Krajanka ta, to proste ciasto z którym poradzi sobie każdy – nie trzeba jej nawet specjalnie zagniatać. Smak niczym nie zaskakuje – to w końcu bardzo szybki w przygotowaniu kruchy placek z kruszonką. Najważniejsze w nim jest to, że jest cały nadziany jagodami i to właśnie dzięki nim jest tak pyszny. Taką krajankę warto przygotować, gdy w domu kończą się jajka – placek wymaga użycia tylko jednego. Wiórki kokosowe można zastępować płatkami migdałowymi – co kto lubi i ma.
Składniki:
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła (150g)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2-3 łyżki cukru z wanilią
- 70 g wiórków kokosowych (lub płatków migdałowych)
- ok. 3 szklanki jagód
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy rękami podobnie jak przy robieniu kruszonki, aż do uzyskania jednolitych okruchów. Okruchy dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy jajko, a do drugiej wiórki lub płatki migdałowe. Obie mieszamy oddzielnie łyżką do połączenia się. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki. W tym czasie myjemy jagody, odsączamy na sitku, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kwadratową/okrągłą blaszkę (ok. 22 – 23 cm) lub dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto z jajkiem i rozpłaszczamy rękami oprószonymi mąką tak, aby zajęło całe dno. Na ciasto wysypujemy jagody. Posypujemy je cukrem z wanilią, a na wierzch wykładamy i równomiernie rozprowadzamy okruchy z wiórkami kokosowymi. Krajanka z jagodami piecze się około 45-50 minut w 190ºC lub w 180°C z termoobiegiem. Przechowujemy w chłodnym miejscu – podawane ciasto musi mieć temperaturę pokojową.
jagody i kokos to naprawdę udane połączenie. Twoja krajanka wygląda wspaniale!
o matulu.. rozpusta i to istnaaaa! 🙂
Kruche ciasto z owocami, w dodatku z jagodami, zawsze smakuje wspaniale:)
Pyszności, uwielbiam ten czas, kiedy można zajadać się ciastem właśnie z jagodami 🙂
Takie cisto trzeba upiec chociaż raz w roku. Chyba stworzę kalendarz na ścianę i zacznę wpisywać w każdym miesiącu jaki przepis zrobić aby rok był smaczny i udany:)
–
pysznie wygląda 🙂 mnie nie trzeba namawiać 🙂 i wybieram zdecydowanie opcję jagoda-kokos 🙂
Wysmienicie wygląda, do popołudniowej herbaty doskonałe 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wygląda pysznie! 🙂
Pyszota!!!!!:):)
Pyszności, a jakie proste, zastąpiłabym kokos właśnie migdałami 🙂
Takie szybkie ciasto i to nadziane jagodami to ciasto w sam raz dla mnie 🙂
Ja robię takie z wiśniami ale z jagodami również musi smakowac obłędnie ;D
Świetnie wygląda. Pyszna krajanka Natalio 🙂
pyszne ciacho:D
Jagody i wiórki kokosowe, oj lubię. Pysznie wygląda 🙂
Nic zaskakującego? A jagody z kokosem? 😉
Jeśli zaskoczyłam to się cieszę 🙂
Samo to jak wygląda mnie kusi! 🙂
pyszne jak wszystko co z jagodami !
Wygląda wspaniale :)!
Uwielbiam połączenie kokosu z jagód! A ciacho wygląda mniammmm 😀
Po 23 latach życia pokochałam kokosowe rzeczy. Myślę, że to ciasto przypadłoby mi do gustu ;D Natalia wykorzystać w ten weekend 2 Twoje przepisy, na risotto z kurkami i pierogi z kaszą gryczaną ;D
Zapowiada się ambitny weekend, powodzenia! 🙂
U mnie dziś też krajanka, wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować z jagodami 🙂
ale nafaszerowana jagodami :)) pyszna musi być
a mi nie wyszlo cholewcia :(((((
Jusiu, a co dokładnie się nie udało? Może będę mogła jakoś pomóc?