Mam dla Was świetną alternatywę dla nieco nudnych już kotletów schabowych / z piersi kurczaka. Okazało się, że aromatyczna panierka i słodko-słony czosnkowy sos są gwarancją udanego obiadu. Tak nam smakowały, że stały się u nas hitem. Całość przygotujemy w niecałe 30 minut. Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym najlepiej smakują podawane z ryżem, makaronem lub pieczonymi warzywami. Przepis powstał na bazie sosu znalezionego na nlrockrecipes.com.
Składniki:
- ok. 6 kotletów (schabowych lub z piersi kurczaka/indyka – takich jakie lubicie najbardziej)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże ząbki czosnku
- 3/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki sosu sojowego (najlepiej light)
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
- sezam do posypania
- świeży rozmaryn do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy przez folię na ok. 0,5 cm plastry (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka). Solimy i pieprzymy z obu stron. Do miski, w której będziemy panierować wsypujemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir, paprykę, cayenne, gałkę oraz roztarte na pył w moździerzu – tymianek i rozmaryn. Dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki rozbijamy jajka, dodajemy wodę i roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju rzepakowego. Kotlety panierujemy w bułce z przyprawami, następnie w jajku, a na końcu znów w bułce – przyciskając tak, aby jak najwięcej przypraw znalazło się w panierce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, ok. 4 minuty z każdej strony – pierwszą stronę smażąc pod przykryciem, drugą bez przykrycia.
Gdy kotlety się smażą, w rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku (nie wyciskane!) – smażymy na małym ogniu – nie za długo, czosnki nie mogą zmienić koloru na ciemniejszy, bo staną się gorzkie. Dodajemy do nich świeżo tarty imbir, sos sojowy, pieprz i miód. Dusimy przez ok 5-10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się robić piana natychmiast trzeba podnieść garnek i zmniejszyć ogień. Usmażone kotlety przed samym podaniem zanurzamy na chwilę w gorącym sosie, podnosimy i chwilę czekamy aż odciekną. Kroimy. Na końcu posypujemy sezamem i świeżym rozmarynem. Gdy sosu miodowo-czosnkowego trochę zostanie można odrobinę polać kotlety z wierzchu. Najlepiej podawać je na ryżu lub makaronie.
aż nabrałam ochoty na kurczaka! 😉
pysznie przyrządzone mięso 🙂 będę musiała skorzystać z przepisu!
Przewspaniały pomysł! Koniecznie do zapamiętania:)
ta alternatywa mi się podoba i to bardzo!
proponuje zaraz rodzince na najbliższy obiad ;D
Dla mnie obiad pierwsza klasa .
Podoba mi się pomysł na sos. Nigdy takiego nie próbowałam.
Lubię słodkie akcenty w mięsnych daniach:)
Interesujące połączenie składników w sosie 🙂
Fajny pomysł na niebanalne kotlety. Chętnie wypróbuję.:)
Pozdrowienia 🙂
Cudownie wyglądają 🙂 Ten sos musi być pyszny 🙂
Jeju, ależ on musi być aromatyczny!:) Zapowiada się smakowicie:)
Pyszności 🙂 Zapisuję przepis, muszę tylko kupić sos sojowy 🙂
Ojacie, to musi nieźle wchodzić! I sos genialny. A po co woda do jajek?
Lepiej przyczepia się panierka, jak są odrobinę rozrzedzone
Ciekawie przyprawione i podane :). Kurczaka mogę jeść codziennie 🙂
kolejny rewelacyjny pomysł na obiad:) wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)
Troszkę orientalne smaki, bardzo fajny pomysł na tuningowanie schabowego.
świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów:)
Całkiem pokaźna lista smaków, muszą być wyjątkowo pyszne 🙂
Większość to tylko przyprawy 🙂
Lubię takie smaki 🙂
Zapisuję/zapamiętuję do zrobienia natychmiast!
Pyszny i aromatyczny! Zapisze i spróbuje 😀
Te kotlety nie tylko pięknie wyglądają. One też musiały wspaniale smakować!
No nie dziwię się, że zostały hitem :)!
Zrobiłam te kotlety z kurczaka i mniej sosu i było idealnie, będę powtarzać 🙂
rewelacja pyszne pyszne i jeszcze raz PYSZNE 🙂
Sos trochę nie mój klimat, ale za to panierka i mięso super 🙂